Over de invloed van vroegere gebeurtenissen op latere generaties.

Anna Anna
17 mrt 2022

De Spaanse Elvira Lindo (1962) is een gelauwerde auteur van wie het werk wereldwijd wordt uitgegeven.
Open hart werd bij verschijnen meteen een bestseller in Spanje.
Het is een boek over haar familie, haar ouders en voorouders.

Het verhaal begint met een scene waarin de vader van Elvira in het ziekenhuis ligt.

“Mijn zus en ik zitten tegenover hen, mijn vader en zijn kamergenoot, Manolo en Clemente. Ze zitten allebei keurig netjes op de ziekenhuisstoelen van bruin skai, met hun dienblad als schrijftafeltje, in afwachting van het avondeten. “
Beiden zijn aangesloten op een zuurstoffles.
“Hij is banger om eenzaam te sterven, dan voor het sterven zelf, vandaar dat hij zich heeft vastgeklampt aan zijn kamergenoot, Clemente en tussen hen is een opmerkelijke kameraadschap gegroeid. “

Het is een bijzonder stel, dat het goed met elkaar kan vinden.
Clemente is vreemd genoeg niet bang voor de dominante , autoritaire Manolo, die hij “mijn maat “ noemt, een uitdrukking waar Manolo ontstemd over is maar die hij toch accepteert, omdat Clemente erg zijn best doet hem ter wille te zijn, iets waar hij zijn hele leven naar gestreefd heeft, dat mensen hem ter wille zouden zijn.
Deze scene geeft al een goed beeld van de persoon Manolo.

Manolo is als negenjarige jongen in de naoorlogse jaren naar een kille en gewelddadige tante in Madrid gestuurd, een gebeurtenis die een grote invloed op zijn leven heeft gehad. Hij hield er een pathologische angst voor eenzaamheid aan over, een angst, waarmee zijn huwelijk met Elvira en zijn vaderschap doortrokken was.
Manolo was geen gemakkelijke man voor zijn gezin. Wat hij besloot, moest gebeuren.

“En toen kwam er een moment waarop alles aan diggelen viel: mijn overdreven loyaliteit , mijn geloof in hen, mijn lieve onschuld. En ook de magische krachten die ik dacht te bezitten, waardoor ik geloofde dat ik haar kon redden, dat ik hen beiden kon redden.”

Deze gebeurtenis verandert alles en wordt een ommekeer voor Elvira.

Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken, die allemaal voorafgegaan worden door een bijzondere tekening.
De schrijfstijl is vloeiend en beeldend.
Elvira Lindo beschrijft op een gevoelige en soms humoristische manier hoe de persoonlijkheid van haar vader gevormd is en daardoor ook haar eigen persoonlijkheid.

“Het meisje accepteert dat de dagen van haar kindertijd geteld zijn…………..en op de toegewijde, weinig beredeneerde manier, waarop gevoelige kinderen zich grote dingen voornemen, strijkt ze met haar wijsvinger over de kop van de enorme duizendpoot, slapend op de hals van de oude vrouw, die door de aanraking weer haar moeder wordt. “

Buiten het verhaal over haar ouders en voorouders, gedurende de oorlogen in Spanje , onder het bewind van Franco, wordt het boek afgewisseld door poëzie.
Open hart is een goed geschreven en uitgewerkt verhaal over familieverhoudingen en de gevolgen van vroegere gebeurtenissen op latere generaties.

Meer recensies van Anna