Bijzonder boek over Joodse kinderen in de oorlog

annekederuiter 17 juli 2025
Als de tweede wereldoorlog begint wordt het leven van vele Joodse kinderen op zijn kop gezet. Veel kinderen verliezen hun ouders uit het oog en komen in een weeshuis terecht. Ook hier zijn de kinderen niet altijd veilig en het regime is vaak erg streng. Niet de plek waar je als kind wilt doorbrengen en al helemaal niet zonder je ouders. Ook Léon en Isabelle komen in een weeshuis terecht omdat hun ouders gedeporteerd worden. De twee krijgen een super goede band samen. Samen met nog een paar anderen redden Léon en Isabelle een paar kleuters die anders meegenomen zouden worden door de nazi’s. De kinderen vinden onderling steun bij elkaar. Komen ze samen de oorlog door?

Voor ik begon met lezen kwam ik erachter dat het boek gebaseerd is op ware gebeurtenissen en personen. Dit maakt toch dat je het boek anders leest en het nog meer binnenkomt. De oorlog is een heftig onderwerp en er waren ook genoeg verdrietige momenten in het boek maar tegelijkertijd vond ik dat het boek heel veel hoop en veerkracht van de kinderen uitstraalde. De band die de kinderen onderling krijgen is echt bijzonder en hoe ze elkaar ook steeds weer terugvonden.

Het boek las makkelijk weg omdat de hoofdstukken lekker kort waren. Ook wisselde je steeds van perspectief tussen de verschillende kinderen waardoor je de kinderen ook steeds beter leerde kennen.

Wel stonden er af en toe wat Duitse woorden in waarvan ik me afvroeg of kinderen die dit boek gaan lezen ze begrijpen. Dit was het enige waarvan ik even dacht is dit wel handig. Maar aan de andere kant is het verhaal eromheen denk ik duidelijk genoeg om de Duitse woorden verder niet te hoeven begrijpen. Het belemmert je niet in het verhaal als je niet weet wat het betekent.

Ook wil ik de illustraties even benoemen. Deze zitten door het hele boek en zijn echt heel sprekend. Ik vind het een mooie toevoeging aan het boek. Het verhaal gaat nog meer leven door de prachtige illustraties. Ook de cover blijft mijn aandacht trekken zo sprekend is de cover. Echt heel mooi gedaan!

Al met al echt een aanrader voor kinderen boven de 12 jaar die het onderwerp tweede wereldoorlog interessant vinden.

Meer recensies van annekederuiter