Bijzondere rondleiding door het justititiepaleis

annekederuiter 29 oktober 2025
De ouders van Laura zijn zijn gescheiden. Laura woont bij haar moeder en het contact met haar vader verloopt anders dan de bedoeling was. Er valt daarom een brief van de rechtbank voor haar op de deurmat. Ze moet bij de familierechter komen om haar verhaal te doen. Ze vind dit heel moeilijk omdat ze geen zin heeft dat haar ouders hierdoor weer ruzie gaan krijgen. Na haar bezoek aan de rechtbank ontmoet ze buiten Sid. Ze raakt aan de praat met hem en hij nodigt haar uit voor een rondleiding in het justitiepaleis. Tijdens de rondleiding laat hij haar alles zien en vertelt haar meer over zijn eigen verleden en over de mensen die ze onderweg tegen komen.

Als ik eerlijk ben wist ik niet zo goed wat ik van het boek moest verwachten. Ik was een beetje bang dat het onderwerp te moeilijk zou zijn voor de jeugd. Maar niets is minder waar. Ine neemt je met dit boek op een hele fijne manier mee in de wereld van justitie. Je leest het verhaal van Laura maar niet alleen dat van Laura ook dat van Sid en een man die ze tegenkomen tijdens de rondleiding in het justitiepaleis. Je leert hierdoor dat er altijd meerdere kanten zijn aan een verhaal. Daarnaast legt ze in makkelijke taal de moeilijke termen uit. Achter elk hoofdstuk staan deze termen beschreven in een toegankelijke taal voor de jeugd. Dus naast dat het echt een bijzonder verhaal is en je helemaal meegenomen wordt in de wereld van Laura, Sid en Meneer is het ook nog eens heel leerzaam.

Ik denk dat het goed is voor de jeugd om deze kennis op een speelse manier al mee te krijgen. Vooral als ze zelf te maken hebben met justitie kan dit denk ik toch wat spanning wegnemen.

De tekeningen in het boek zijn nog een hele fijne aanvulling bij het verhaal. Het verhaal wordt zo nog meer beeldend en je kruipt eigenlijk nog verder zelf het verhaal in.

Wel had ik verwacht dat er wat meer nadruk zou liggen op het verhaal van Laura en haar ouders. Dit was iets minder dan ik had verwacht maar dat neemt niet weg dat het gewoon een heel goed en bijzonder boek is.

Al met al vind ik het echt een aanrader. Het boek heeft me echt in positieve zin verrast.

Meer recensies van annekederuiter

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.