Hartverscheurend verhaal

annekederuiter 01 juli 2025
Als je de titel leest, lief wezen, lijkt het een heel onschuldig boek. Maar niets is minder waar. Rita groeit op onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Haar moeder is prostituee en daarnaast ook echt een heel naar persoon. Ze mishandelt Rita en daarnaast verkoopt haar moeder Rita ook aan de mannen die langs kwamen en ze moest dan vooral ‘lief wezen’.

Op een gegeven moment raakt jeugdzorg betrokken en wordt ze bij haar moeder weggehaald. Maar in plaats van dat de situatie beter wordt beland Rita keer op keer opnieuw in een hel van mishandeling en misbruik. En haar moeder haalt haar ook steeds terug naar huis waar er verder niks veranderd is.

Als Rita 14 is wordt ze zwanger en zoekt ze hulp bij de nonnen. Maar ook door moet ze door een hel de baby wordt zonder instemming van Rita geaborteerd en in de jaren erna volgt er dwangarbeid en opsluiting bij de nonnen.

Uiteindelijk weet Rita zich los te breken van alle ellende. Dankzij haar grote doorzettingsvermogen weet Rita toch een fijn leven te gaan leiden.

Dit verhaal is hartverscheurend en tegelijkertijd lees je zoveel vechtlust, veerkracht en doorzettingsvermogen. Ik weet niet of ik in deze situatie zo dapper had kunnen zijn.

Het boek las vlot weg. Je moet wel tegen details kunnen over mishandeling, misbruik en dwangarbeid want dit komt veelvuldig voor. Toch vond ik niet dat het boek daardoor een en al ellende was wat je las. Je las juist ook de hoop, veerkracht etc van Rita. Al met al een hartverscheurend maar toch ook mooi verhaal. En echt respect voor hoe Rita dit alles doorstaan heeft en daarna toch een leven heeft weten op te bouwen.

Ik geef dit boek 5 sterren omdat het boek me helemaal meegenomen heeft in Rita haar leven en ik vind dit ook belangrijk dat deze onderwerpen en dit levensverhaal zo in een boek uitgekomen is.

Meer recensies van annekederuiter