Ons pad - anders gaan leven in Portugal

Dit boek is het persoonlijke verhaal van het pad dat Natacha en Jannick volgde naar een leven met minder prikkels en verplichtingen. Na lang nadenken lieten ze hun leven in België achter zich door naar hun oude camper te verhuizen. Ze reisden door Frankrijk richting Portugal. Hun einddoel. Ze hoopte in Portugal een droomplek te vinden om te kunnen wonen en daarbij zo zelfvoorzienend mogelijk te kunnen gaan leven. Natacha kreeg twee jaar voor vertrek de diagnose autisme. Deze diagnose bevestigde eigenlijk alleen maar wat ze al langer voelde dat ze een ander leven zocht met meer rust en vrijheid. Dit maakte dat ze toch de stap gezet hebben om deze reis te gaan maken. Tijdens deze reis komt Buju een bordercollie op hun pad en die reist vanaf dan ook verder mee. Gaan ze hun droomplek vinden in Portugal? En loopt alles zoals ze gepland hadden?

Het boek wordt heel beeldend geschreven met veel details. Met details bedoel ik de omgeving hoe die eruit ziet, geuren, smaken en dergelijke. Dit maakt dat je voor je gevoel zelf de reis aan het maken bent en alles zelf beleeft. Deze manier van schrijven vond ik erg fijn in dit verhaal. Ook is muziek een verbindende factor in het leven van Natacha en Jannick en dat zie je ook terug in de titels van de hoofdstukken. Deze bestaan namelijk uit een nummer met daaronder de artiest van dat nummer. De titel van het nummer sluit steeds goed aan bij dat hoofdstuk. Dit vond ik een hele leuke toevoeging en ik heb dan toch ook vaak een nummer opgezocht als ik het nummer niet kende. Het verhaal werd echt eerlijk verteld dus ook de minder fijne momenten werden verteld dit vond ik juist heel goed het verhaal werd hierdoor nog persoonlijker. En natuurlijk waren er ook genoeg bijzondere en leuke momenten waar ook uitgebreid over verteld werd. Veel reisverhalen worden geromantiseerd maar dat was in dit boek dus absoluut niet het geval wat ik echt een pluspunt vind.

Ik heb zelf autisme en herkende me heel erg in de gedachtegangen die Natacha beschreef. Deze herkenning vond ik zelf heel erg fijn. De nadruk ligt verder ook niet zozeer op het autisme maar Natacha neemt je wel mee in hoe dingen voor haar zijn voor en tijdens de reis door haar autisme. Ik loop zelf al een tijd rond met het gevoel weg te willen uit Nederland op zoek naar natuur, rust en minder verplichtingen en door dit boek is dit gevoel alleen maar versterkt. Ik ben vooral meer gaan begrijpen door dit boek waarom ik eigenlijk het gevoel heb weg te willen uit Nederland.

Het boek las vlot weg. Ik had alleen af en toe wat moeite met de taal omdat er soms wat Vlaamse woorden gebruikt werden die ik dan niet helemaal snapte maar dat belemmerde verder niet heel erg tijdens het lezen.

Al met al vond ik het echt een heel bijzonder en mooi boek om te lezen. Ik zou het ook zeker aanraden aan mensen die graag persoonlijke, waargebeurde verhalen lezen en ook nog van reizen en natuur houden.

Meer recensies van annekederuiter