De tijd tikt voor Jack MacNeil

Annemarie van de Kuilen Annemarie van de Kuilen
22 mrt 2020

Peter May: Lock down
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
Nederlands Paperback
ISBN9789401613101
Eerste druk juli 2020
336 pagina's

In 2005 schreef Peter May het verhaal Lockdown.
Peter wilde weten wat voor invloed de vogelgriep zou hebben als het van mens op mens zou over gaan en stelde daar een onderzoek naar in.
Men vond dit boek erg ver gezocht en het belandde in feite op de grote hoop.
Nu in 2020 breekt Covid19, Corona, uit en is dit verhaal ineens realistisch geworden.

Er heerst een pandemie die miljoenen slachtoffers eist en Londen gaat volledig in Lockdown.

Op de laatste werkdag van rechercheur Jack MacNeil wordt er een tas met botten gevonden op een bouwterrein. Het blijken de beenderen van een kind te zijn.
Antropoloog Amy, die in een rolstoel zit, wordt bij het onderzoek betrokken.
Zij is goed met schedels en identificatie.
Het heeft iets weg van een legpuzzels als Amy bezig is om een persoon in elkaar te zetten.
Zo komt ze er achter dat de botten van een meisje zijn die ze “Lyn” noemt. Lyn heeft duidelijke kenmerken, een Schisis.
Zo is het makkelijker om er achter te komen waar ze vermist wordt.
Jack belooft zichzelf dat hij alles op alles zal zetten om de moordenaar te vinden voor zijn laatste werkdag voorbij is.
De ex-vrouw van Jack, Martha heeft hem verschillende malen proberen te bellen.
Jack ziet dat Martha berichtjes heeft ingesproken en als ze hem ineens belt, neemt hij op. Hij krijgt te horen dat hun zoon Sean ziek is en is opgenomen in de Dome waar ze de patiënten verplegen.
Jack besluit gelijk met zijn ex naar hun ernstig zieke zoon te gaan.
Ondanks dat Jack iets traumatisch meemaakt, wil hij zijn belofte nakomen om de moordenaar van Lyn te pakken.
Alleen lijkt het of iemand hem steeds een stap voor is. Is er een lek?

Het verhaal was in het begin erg verwarrend. Het ging van de hak op de tak en kwam traag op gang.
Erg veel Engelse medische termen waar gewoon Nederlandse namen voor zijn. Ik vond het storend.
Halverwege het boek komt het verhaal pas op gang wat het toch enigszins spannend maakte.
De ontknoping was verrassend maar niet realistisch. Toch vond ik het goed gevonden.

Rotterdam, 22 augustus 2020
Annemarie van de Kuilen