WTF
En ook deze Murakami, mijn 4e, is weer… heel erg Murakami. Het bekende recept. Opvallende karakters en namen: een 15-jarige hoofdpersoon die Kafka Tamura heet bijvoorbeeld. En halverwege het verhaal komt er een wel heel bijzondere verschijning binnenwandelen:
“’Als jij whisky dronk, zou je me in één oogopslag herkend hebben. Maar goed, ook niet erg! Mijn naam is Johnnie Walker. Johnnie Walker! Bijna iedereen heeft van me gehoord. Ik wil niet opscheppen maar ik ben wereldberoemd. Je zou me zelfs een icoon kunnen noemen, zo beroemd ben ik.’”
Voeg een grappig enigszins vreemd personage toe. Zoals de heer Nakata die uitsluitend in de derde persoon spreekt:
“’Nakata is niet alleen dom, hij is helemaal leeg. Dat beseft hij nu pas. Nakata is als een bibliotheek zonder één enkel boek. Vroeger niet. Vroeger waren er wél boeken in Nakata. Hij was dat jarenlang vergeten, maar nu herinnert hij het zich opeens weer. Inderdaad, Nakata was een gewoon mens, net als iedereen. Maar op een dag gebeurde er iets, en zo is Nakata een leeg vat geworden.’”
En natuurlijk is er een fantasie-element. Hiervoor genoemde Nakata is dan misschien dom maar kan wel met katten communiceren:
“’Goedemiddag,’ zei de al wat oudere man.
De grote, oude, zwarte kater lichtte zijn kop heel lichtjes op en groette bijna onhoorbaar en klaarblijkelijk met de grootste tegenzin terug.
‘Heerlijk weertje, vindt u niet?’
‘Mm-mm,’ zei de kater.
‘Geen wolkje aan de lucht.’
‘… Nog niet, nee.’
‘O, blijft het niet zo?’
‘Tegen de avond betrekt het. Daar ziet het tenminste naar uit,’ zei de kater. Hij stak langzaam een poot uit. Toen vernauwden zijn ogen zich. Hij keek de man nog eens aan.”
En zoals bij elke Murakami een scheutje muziek. Bijvoorbeeld het Aartshertog Trio van Beethoven. En dan specifiek de uitvoering door Rubinstein, Heifetz en Feuermann: https://www.youtube.com/watch?v=5eb1y1bjBmM. (En terwijl Hoshino al luisterend zijn kopje koffie opdrinkt luister je er ook naar, en je bent niet de enige als je de commentaren op YouTube leest.)
Het geheel is zoals altijd voorzien van een 4e dimensie. En in dit specifieke verhaal voegt hij daar nog een flinke schep mythologie aan toe, namelijk Oedipus.
Oh ja, en niet te vergeten: een aantal bijzonder seksuele ervaringen!
Dit geheel over 639 pagina’s uitsmeren.
En op de eindbestemming gearriveerd denk je: WTF, waar ging dit over? Maar je denkt ook: wat was het weer een fantastische reis!
“’Goedemiddag,’ zei de al wat oudere man.
‘Heerlijk weertje, vindt u niet?’
‘Mm-mm,’ zei de kater.
‘Geen wolkje aan de lucht.’
‘… Nog niet, nee.’
‘O, blijft het niet zo?’
Oh ja, en niet te vergeten: een aantal bijzonder seksuele ervaringen!
Dit geheel over 639 pagina’s uitsmeren.