Advertentie

Emmy woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen en krijgt haar droombaan als journaliste, denkt ze. In werkelijkheid komt ze op de redactie van een damesblad te werken. Dit damesblad heeft zijn beste tijd gehad. Mevrouw Bird is de bazin van Emmy en mevrouw Bird vindt de huidige generatie maar slap. Mevrouw Bird hanteert de normen en waarden uit 1911, hoewel het in het boek inmiddels 1941 is. Mevrouw Bird verzorgt de vragen van lezeressen in de rubriek “Henriëtte weet raad”. Emmy selecteert de brieven, want mevrouw Bird heeft een lange lijst gemaakt met onderwerpen die niet onder haar ogen mogen komen, zoals verliefdheid, onzekerheid, angst, oorlog, scheiding etc. Alleen onderwerpen zoals het breiwerk en vlekjes van de rok verwijderen mogen en dan nog is ze lomp. Emmy trekt zich het lot van de briefschrijfsters aan, want deze vrouwen hebben het moeilijk in de zware oorlogstijd. Emmy neemt het lot in eigen eigen handen.
Hoe verder het boek vordert, hoe meer de Blitzkrieg Londen in zijn greep houdt. De waanzin van de vernielingen en de vele slachtoffers komen steeds meer op de voorgrond. Emmy komt daarmee in aanraking omdat ze ‘s nachts bij de brandweer werkt.

JC Pearce schreef dit boek dat in 2019 uitkwam. Ze las ter voorbereiding van het schrijven van dit boek veel damestijdschriften uit deze oorlogsjaren, met name de vraagrubrieken. Ook vroeg ze veel mensen naar die tijd, waaronder haar ouders. Ook interviewde ze een dame die bij de brandweer werkte ten tijde van de oorlog.
Ze gebruikt ook taal uit die tijd “wat een kolossaal idee” en dat maakt het dat het boek echt in die tijd zich afspeelt. Het taalgebruik is prettig en zo komt het waarschijnlijk ook dat dit boek op Christelijkeboeken.nl staat. Want het verhaal is niet Christelijk.

Wat als een feelgood verhaal begint, wordt al snel een verslag van een donkere periode in de Engelse geschiedenis. Toch blijft de toon luchtig, ondanks alle ellende en blijft de lezer Emmy volgen in deze periode. Bovendien is het heerlijk om je een beetje te ergeren aan mevrouw Bird.

Reacties op: De waanzin van de blitzkrieg.

25
Beste mevr. Bird - A.J. Pearce
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker