IJskoude spanning!

Bettina1 09 april 2025
Met de boekenclub De boekenreiziger heb ik het boek De koude dood van Fedor de Groot.

Op de cover zie je een vrouw die bevroren lijkt te zijn. Haar blauwe ogen en de blauwe titel springen eruit.
Het pistool is ongebruikt. Waar heeft ze het voor nodig? Ze stopt het wapen achter de broekriem op haar rug en stapt weer op de vloer. Ze spoelt het toilet door en loopt terug naar Carl en Scott, die nog bij de server staan. Blijkbaar duurt het overzetten van de bestanden naar de Verenigde Staten langer dan gedacht.

Het boek begint in 1971. Horst vogel wordt door zijn vader naar de Stasischool Maria gebracht. Hij krijgt daar een keiharde opleiding. Het doel is geen emotie meer te hebben. Later gaan we terug naar 1990 waar we kennismaken met Lara. Lara woont nadat haar moeder vertrokken is alleen met haar vader. En dan zijn we in het nu. Horst Vogel krijgt nog een laatste opdracht en daarna kan hij met pensioen. Een aantal CIA leden die meegedaan hebben aan Operation Berlin moeten geliquideerd worden. Lara werkt voor de AIVD. Zij woont samen met Scott en zijn dochter. De relatie tussen Lara en Scott is niet echt goed te noemen. Als er een bekende oud politicus vermoord wordt moet Lara aan het werk. Tot haar verbijstering ontdekt ze dat een kamer in het appartement exact is ingericht als haar eigen tienerkamer, inclusief het behang en posters. Komt haar relatie met Scott goed? Heeft Lara toch nog familie? Allemaal vragen waar je achter komt als je het boek gelezen hebt.

Fedor heeft een prettige schrijfstijl. Hij heeft research gedaan en is daarvoor naar het Stasi-museum in Berlijn geweest en heeft de dodelijke effecten van droogijs onderzocht. Door de jeugd van Horst en Lara leefde ik met beide personen mee. Het tempo waarin het geschreven is ligt hoog en soms had ik wat moeite met het volgen. Maar als je eenmaal in het verhaal zit wil je weten wat er gaat gebeuren. Voor mij een aanrader.

Meer recensies van Bettina1