Een echte aanrader

Bettina1 30 mei 2025
Met de boekenclub De boekenreizigers mocht ik het boek Wevers van het verzet van Jeroen Kuypers lezen.

De cover is mooi. De vrouw in haar rode jas spat zowat van de cover af en maakt mij nieuwsgierig. De cover geeft aan dat het in het verleden afspeelt en is ook te lezen aan de tekst op de cover. Ook het prikkelraad geeft het een bijzonder geheel.

Sylvia had verwacht dat veel arbeiders afwezig zouden zijn, maar niemand had zich ziek gemeld. Natuurlijk draaide de productie sowieso niet op volle toeren. Veel werknemers waren onder de wapenen en slechts een deel van hen was vervangen door vrouwen of ouderen. Een aantal van de machines stond een deel van de tijd stil. De vraag naar badlakens en andere huishoudtextiel was sinds de mobilisatie aan het delen en voor het vinden van vervangende producten waren ze als directie te laat geweest. Sommige fabrikanten waren tijdig op uniformen overgestapt, andere op poetslappen voor de wapens.

In het boek zijn twee verhaallijnen.
Sylvia Dusault woont in Twente in Oldenzaal en is de dochter van een bekende textielfabrikant. Ze werkt zelf ook in het bedrijf van haar vader. Ze vindt haar leven niet al te spannend en sluit zich aan bij een verzetsgroep. Dit verandert heel haar leven.
Guy meyer is korporaal in het leger van Frankrijk. Hij wordt gevangengenomen en komt net over de grens met Duitsland in kamp terecht. Hij maakt een plan om te ontsnappen. Dit lukt en hij duikt onder in de buurt van Oldenzaal. Sylvia krijgt als opdracht om voor Guy te zorgen. Hoe dit afloopt? Vinden ze elkaar terug?

Ik heb pas het boek De laatste lente aan de Seine mogen lezen ook van Jeroen Kuypers. Ik was daarom erg benieuwd naar dit boek. En ik mag zeggen het boek heeft mij zeker niet teleurgesteld. Jeroen schrijft in een fijne stijl die mij aanspreekt. Het verhaal wordt mooi opgebouwd en zorgt dat je een goed beeld van de personen in het verhaal krijgt waardoor je je soms in de oorlog voelt. De personages zijn fictief maar hun verhaal is verweven met historische gebeurtenissen en locaties. Ben je geïnteresseerd in een meeslepend verhaal over moed en verzet in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog dan raad ik je dit boek zeker aan!

Meer recensies van Bettina1