Ik wilde niet dat het verhaal zou eindigen
Bert en Wop zijn de auteurs van de Back-up trilogie.
In 2018 verscheen deel 1, 'Zo wijd de wereld strekt', in 2020 werd deze opgevolgd door deel 2, 'Brug in de tijd' om in 2022 met het 3e deel 'Perspectief' de trilogie af te sluiten.
Het boek begint met Breaking News geschreven door Walter Walters. Over de inhoud zal ik niets verklappen maar het is een hele leuke manier om een boek mee te beginnen.
Perspectief gaat verder met het verhaal welke in deel 1 en 2 zijn opgezet. Na de aanslag op Hakon (deel 1) en later de kennismaking tussen Hakon en Nakawe (deel 2) zal in dit deel duidelijkheid moeten komen waarom die ontmoeting zo belangrijk is, wat alle personages met elkaar te maken hebben, wat het signaal uit de ruimte te betekenen heeft etc.
Bert en Wop gaan op hun eigen wijze verder met lange hoofdstukken onderverdeeld in korte paragrafen waardoor je het verhaal vanuit meerdere oogpunten voorgeschoteld krijgt. De zinnen zijn lang en uitgebreid, voelen vertrouwd aan en brengen je als lezer direct terug in het verhaal.
Wat ook vertrouwd aanvoelt tijdens het lezen zijn de gevoelens van de vele personages. De auteurs hebben heel treffend de juiste toon gebruikt bij bepaalde situaties. Zo is bv het onderdanige gedrag van de ondergeschikten van Alejandro heel goed voelbaar, maar ook de vriendschappen tussen de leden van GAIAS en de liefde tussen de personages voel je tot in je botten.
De spanning wordt heel goed opgebouwd en juist doordat je het verhaal vanuit verschillende oogpunten leest blijft de spanning aanwezig.
De plot is heel goed uitgewerkt en de vele twisten die erin zijn verwerkt blijven je als lezer bezighouden. Het verhaal an sich is zo goed in elkaar gezet, er is werkelijk aan alles gedacht en klopt tot in de puntjes. Bijvoorbeeld Nakawe betekent 'moeder van de aarde' en Saundra betekent 'beschermer van het volk'.
Tevens hebben de auteurs regelmatig een link en qr-code in het boek en epub weergegeven waarbij je naar de betreffende informatiepagina wordt geleidt. Dit geeft het boek een extra dimensie en is leuk om je kennis te vergroten.
Het geeft tevens aan dat de auteurs veel research hebben gedaan en behalve dat zij een geweldige trilogie hebben geschreven, hebben zij de lezer ook een onderliggende boodschap doorgegeven.
Naarmate het einde naderde kreeg ik steeds meer de neiging om langzamer te gaan lezen. Ik wilde niet dat het verhaal zou eindigen en dat het boek uitgelezen was. Aan de andere kant was de nieuwsgierigheid te groot en wilde ik graag weten of het einde bevredigend is. En ja, het verhaal (de trilogie) is compleet, het einde is steengoed en heel bevredigend en misschien is Back-up 'Perspectief' wel het beste deel van de trilogie.