Spannende thriller maar had iets sterker mogen eindigen

Bianca Rijsdijk 30 april 2025
Tamara Geraeds (1981) is zowel communicatiemedewerker als freelance redacteur en schrijft in haar vrije tijd. In 2012 verscheen haar debuut "Nergens" bij Uitgeverij Kluitman. Ze schreef meerdere YA- en jeugdboeken , waarna in 2017 haar eerste thriller verscheen.
Na een hele vervelende periode in haar leven besluit Iris om au pair te worden bij een gezin in IJsland. Ze wordt gastvrij ontvangen bij het gastgezin bestaande uit moeder Maren, vader Finnur, hun kinderen Einar en Elva en de twee tieners Lukasz en Lilja van Maren en haar ex Dario. Op Lukasz na is iedereen blij met de komst van mama Iris zoals ze door Einar wordt genoemd. Maar dan gebeuren er een aantal dingen tegelijkertijd; er wordt een vrouw vermoord en Iris krijgt dreigbrieven. Wie zit er achter de dreigbrieven en heeft dit iets te maken met de moord?
Aangezien Iris niet heeft gedeeld met haar gastgezin waarom ze uit Nederland weg wilde is ze op zichzelf aangewezen om proberen te achterhalen wie haar weg wil hebben en waarom.
Met hoofdstuk 1 begint direct de spanning, een hoofdstuk geschreven vanuit het oogpunt van de dader. De verdere hoofdstukken worden verdeeld over Iris en de dader. Via Iris komen we langzaam aan te weten wat er in Nederland is gebeurd en waarom ze weg wilde.
Door af en toe een plottwist in te bouwen blijft het spannend en blijft lang onduidelijk wie nu de dader is en wat de connectie is met Iris.
De karakters zijn redelijk goed uitgewerkt, maar er blijven wat dingen knagen in je achterhoofd. Zo wordt niet echt duidelijk waarom Iris voor IJsland kiest, en hoe ze bij dit gastgezin terecht is gekomen (zelf geregeld of bemiddeld door een bureau), bepaalde dingen die Lukasz bv zegt in een telefoongesprek blijven ook in het ongewisse want met wie belde hij en waarom zei hij dat?
De schrijfstijl is vlot, het wisselen van oogpunt en heden/verleden in de hoofdstukken zijn duidelijk en de spanning blijft vanaf het begin doorlopen. Het einde had wat sterker mogen zijn, het voelt ietwat afgeraffeld aan en dat laat de lezer met een lichte teleurstelling het boek dichtslaan.
Tussen sneeuw en bloed is een vlot lezende en spannende thriller die iets sterker had mogen eindigen.
Mijn dank aan Vrouwenthrillers en de Crime Compagnie waarvoor ik dit boek mocht lezen en recenseren.

Meer recensies van Bianca Rijsdijk