Een Limburgs geheim in de Mergelgrotten

Boekenbarones 04 augustus 2025
De Stilte is dit jaar het Zomerlezen-geschenk. Eerder las ik ‘Het dossier’ van Anya Niewiera, een boek waar ik erg enthousiast over was. Aangezien ik in Limburg woon en De Stilte zich grotendeels in deze regio afspeelt, was ik extra nieuwsgierig.

Het verhaal volgt kunsthistoricus Nora, die wordt gevraagd om in de mergelgrotten van Valkenburg enkele muurschilderingen en eeuwenoude beelden te beoordelen. Hoewel ze kampt met claustrofobie, is ze vastbesloten de grot in te gaan, mede om een onbekend kunstwerk van haar jonggestorven moeder op te sporen. Eenmaal binnen stuit ze op een geheim dat haar wereld volledig op zijn kop zet.

Voor een klein boekje is het een boeiend en verrassend verhaal. Ondanks het beperkte aantal pagina’s weet Niewierra een behoorlijk compleet plot neer te zetten. Wat het voor mij als Limburgse extra bijzonder maakte, waren de herkenbare locaties die in het verhaal voorkomen. Dat gaf het geheel een veel levendiger en persoonlijker karakter.

Al met al is ‘De Stilte’ een geslaagd en sfeervol boekje dat verrassend veel weet te vertellen in weinig pagina’s. Zeker de moeite waard voor liefhebbers van kunst, geschiedenis én Limburg.

Meer recensies van Boekenbarones