Einde van een knotsgekke week

Boekenbarones 25 juni 2025
De stomste week ooit – Zondag is het zevende en laatste deel van de serie over Joris Hamel, die elke dag van de week in een nóg gekkere situatie belandt. Ook dit boek is een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen. Voor ons was dit het eerste deel dat we lazen. Hoewel het verhaal prima los te volgen is, komt het beter tot zijn recht als je bij maandag begint. Er wordt vaak terugverwezen naar eerdere avonturen en personages, waardoor het leuker is als je de hele week meemaakt.

Het boek is vormgegeven als graphic novel: veel illustraties, korte teksten en volop actie op elke pagina. Dat maakt het aantrekkelijk voor kinderen die visuele prikkels leuk vinden of niet houden van lange lappen tekst. De speelse vormgeving – met wisselende lettertypes en -groottes – geeft het boek een levendige, bijna stripachtige uitstraling.

Persoonlijk vond ik het soms wat chaotisch. Er gebeurt erg veel op elke pagina – zowel in beeld als in tekst. Voor kinderen die snel afgeleid raken of behoefte hebben aan wat meer rust en structuur kan dat wat overweldigend zijn. Sommige scènes hadden van mij best iets minder druk gemogen, zodat het verhaal wat meer ruimte kreeg.

Wat wél echt leuk is: de extra’s in het boek, zoals grappige weetjes en een ‘kattennaamgenerator’. Dat geeft het geheel nog een speels zetje extra en nodigt uit tot interactie.

Kortom: een boek vol vaart, fantasie en flauwe humor – perfect voor kinderen die houden van gekkigheid, actie en een tikkeltje chaos.

“Een maffe mix van humor, chaos en pratende huisdieren – ideaal voor jonge avonturiers.”

Meer recensies van Boekenbarones