Herkenbaar verhaal!

Boekenmiepje 21 september 2025
Een tijd geleden mocht ik al een prachtig boek van Tirza recenseren en nu kreeg ik weer de kans om een boek van haar te lezen. Gezien de positieve ervaring met haar andere boek 'liefs uit China' wilde ik met alle liefde 'Het kan niet altijd zomer zijn' lezen en recenseren.

Het verhaal gaat over Venna, getrouwd met Daan, moeder van 2 kids en heeft een baan als decaan op een middelbare school. Venna eigenlijk heeft ze geen idee of ze nou echt gelukkig wordt van haar baan, huwelijk en het drukke leven eromheen. Daan praat nog amper tegen haar en het leven bestaat eigenlijk alleen maar uit 'eat work, family, sleep and repeat'. Doordat ze van alles meemaakt, gaat ze eens goed bij zichzelf te raden: 'Wat maakt mij nou eigenlijk gelukkig?'

Ik kan niet anders zeggen dan dat de thema's die in dit boek aan bod komen heel erg herkenbaar zijn en dat maakt het ontzettend gemakkelijk om je te kunnen verplaatsen in Venna, als moeder en partner in een leven waar je continu onder druk staat van het 'moeten'. Dat maakte het soms ook wel eens grappig, mede door de zelfspot van Venna. Het boek leest makkelijk weg, juist omdat dingen overeen komen met hoe het leven daadwerkelijk gaat.
Wèl had het verhaal van mij iets meer spanning en diepgang mogen hebben, maar dat was niet storend. Ik heb alsnog genoten van het boek dat jezelf ook aan het denken zet.

Boekenmiepje.

Meer recensies van Boekenmiepje

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.