2194 Een aardse odyssee

Recensie van:
2194 een aardse odyssee
Auteur :
Youri Blieck
Youri Blieck studeerde vertaalkunde en communicatiewetenschappen in Gent. Als fervent reiziger verkende hij heel wat verschillende uithoeken van de wereld waarna hij jarenlang reizen begeleidde en gidste in verschillende landen van Azië en Latijns-Amerika, waaronder Vietnam, Mongolië, Peru en Cuba - waar hij met tussenpauzes meer dan drie jaar woonde. Voor zijn nieuwe boek liet hij zich liet hij zich inspireren door de huidige klimaatontwikkelingen en energievraagstukken waarmee de wereldwijde gemeenschap in steeds toenemende mate geconfronteerd wordt. Hij schreef eerder ‘Mango, salsa & socialismo – Eén dag op Cuba’ en ‘Kan ik u helpen? – In de keuken van de toerisme-industrie’, beide verschenen bij Acco.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van de auteur in ruil voor mijn recensie en deelname aan de FB Boekentoer o.l.v. Attie Dotinga.
Uitgeverij:
Storyland
Genre:
Roman; klimaat, dystopisch, science-fiction
Cover en flaptekst:
Een silhouet staat op een verlicht stuk van de aardbol. Symboliek van de laatste mens of de mens die alle touwtjes in handen heeft wat er op aarde gebeurt? Of is het gewoon de plek met het mooiste uitzicht?
Mooi en de kleuren prachtig op elkaar afgestemd.
Een intense en indrukwekkende flaptekst die tot lezen uitnodigt.
De auteursfoto en informatie vind ik een waardevolle toevoeging.
Quote:

Mooie tekst:
Dit verhaal voert ons mee in de belevenissen van klimaatmigranten uit verschillende continenten die hun weg zoeken op een aarde op drift?
Is er nog hoop voor de toekomst?
Het verhaal:
Het jaar 2194. De gevolgen van een voortschrijdende klimaatverandering, nucleaire rampen en de voortdurende zoektocht naar duurzame energievoorziening hertekenden de geostrategische wereldkaart. Oude bolwerken van macht verruilden hun plaats met perifere gebieden van weleer. De kaarten werden herschud en de rollen herverdeeld. Tegen de achtergrond van deze nieuwe toekomst die nog steeds blijft vechten tegen al eeuwen gekende klimaat-, energie- en gezondheidsproblematieken zien we hoe klimaatvluchtelingen uit verschillende geteisterde werelddelen op zoek gaan naar een nieuwe toekomst.
Paul en zijn familie verlaten het gedoemde Europa om hun kans te wagen in het vruchtbaar geworden Noord-Afrika maar raken verstrikt in een net van mensensmokkel en geweld. Ook Chad en Larissa willen vanuit Amerika de sprong wagen. Hun lot wordt door toeval met dat van Pauls familie verstrengeld.
Politieke leiders proberen intussen verbeten strijd te leveren tegen enerzijds de extreme klimaatuitdagingen en anderzijds de illegale migratiestromen aan hun kusten. Dit dystopische (of toekomst-?) verhaal voert ons mee in de belevenissen van klimaatmigranten uit verschillende die hun weg zoeken op een aarde op drift. Is er nog hoop voor de toekomst?
Mijn leesbeleving:
Wat mij aansprak in dit verhaal waren de duidelijke schakelingen in plaats en de mensen die het betrof. Dan zie je alle lagen van de maatschappij aan je voorbijtrekken. Van leiders die er het beste van willen maken wereldwijd. In een wereld die tot een chaos is geworden.
Migranten die doordat ze gedetailleerd uitgewerkt zijn de migratie of exodus een gezicht en een ziel geven. Een hartverscheurende, mensonterende maar ook een tocht waarbij onder zware omstandigheden familiebanden of vriendschappen nog sterker worden. Om ervoor te zorgen dat je doorzet en je doel haalt.
Maar ook maakte ik kennis met wolven in schaapskleren. Kille en keiharde mensensmokkelaars voor wie een mensenleven niets is. Keihard geld verdienen over de rug van mensen die niets meer hebben. Geen thuis, geen werk, enkel de kleren die ze dragen of in een koffer meenemen. Op zoek naar een nieuwe horizon.
De schrijfstijl vind ik beeldend en filmisch. Meerdere malen zat ik aan de onderhandelingstafel in verhitte debatten over hoe nu verder of ik ondervond aan den lijve de desolate plek die mijn vertrouwde wereld was geworden. Dat vind ik heel knap gedaan. Ook de spanning zat er stevig in. Ik voelde deze in mijn lijf en psyche.
De geschetste situaties zijn herkenbaar aan de hedendaagse thematiek wereldwijd. Verbazingwekkend dat de rollen nu omgedraaid waren.
In dit verhaal spelen een diversiteit aan onderwerpen een hoofdrol; werelddelen veranderen, de klimaat verandering, migratie, politieke spanningen en menselijke veerkracht, waarbij hoofdpersonen zoals Paul en zijn familie vertrekken vanuit het verwoestte (overstromingen, kernrampen en gezondheidsproblematiek) Europa naar Noord-Afrika.
Het woord odyssee vond ik passend. Als je kijkt naar de mythologie zie je overeenkomsten met de tocht die Odysseus maakte; een lange, zware en bewogen tocht, vol met avonturen, tegenslagen en ontdekkingen. En dat past perfect bij de huidige thematiek van klimaatvluchtelingen in het boek.
Dit verhaal is niet een avonturenroman maar drukt ons ook met de neus op de feiten. Zou de wereld er reddeloos verloren uitzien in 2194 als we niet voorzichtiger omgaan met het klimaat? Het geeft inzichten en spreekt je geweten aan. Wat is er nu nodig om rampen van wereldformaat te voorkomen. Ik denk aan een totale verandering van visie van zowel politiek en bevolking. Samenwerken, overleggen en kennis overdragen.
Gaandeweg komen alle verhaallijnen samen en worden uitzichtloze en draconisch en barre leefomstandigheden gewijzigd naar hoop, veiligheid en rust. Dit alles is haarscherp in woorden gevangen; Angst, spanning, lef, hoop, wantrouwen, trauma, horror, moedeloosheid, verantwoordelijkheid nemen, barmhartigheid, polarisatie, oplossing gerichtheid.
Ik lees en recenseer graag meer boeken van Youri Blieck hij heeft mij getoond dat hij een geloofwaardig verhaal kan vertellen. Een duidelijke wake up call verpakt in een knap geschreven verhaal dat je raakt en je vanaf de eerste letter meesleept in het verhaal.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een beeldend en filmisch geschreven verhaal. Vanuit diverse perspectieven verwoord. Welke politiek moet erop losgelaten worden om klimaatverandering in te dammen en mensen niet te laten vertrekken uit hun land van herkomst, welke horror achtige hindernissen moeten gedwongen genomen worden omdat vervoerders menen te moeten overheersen en slechts geld zien in mensen vervoeren en mensen als vee behandelen, als je droombaan pure slavenarbeid blijkt, wie kun je vertrouwen waar zullen je in alle rust helen van je opgedane trauma’s?
Baanbrekende ontdekkingen die revolutionaire behandelingen in gang kunnen zetten om een alles verwoestende ziekte tot staan te brengen. Waarom dan toch die afhankelijkheid van geld boven de gezondheid van mensen? Dat maakt me verdrietig. Ik heb al veel dierbaren verloren aan deze verwoestende ziekte of dierbare vechten nu nog hun bittere strijd.
Attie Dotinga bedankt dat ik dit boek mocht lezen en recenseren voor FB Boekentoer.
Youri Blieck hartelijk dank voor deze fenomenale leeservaring.

Meer recensies van Boekenpearls76

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.