Anders dan je dacht

Boekenpearls76 10 november 2024
Recensie van:
Anders dan je dacht
Ze volgt altijd de regels wat kan er fout gaan?
Anders dan je dacht is de nieuwe romcom van internationale bestsellerauteur Elle Kennedy, bekend van onder andere het superpopulaire boek De deal.
Auteur :
Elle Kennedy
Elle Kennedy studeerde Engels aan York University en woont in Toronto, Canada. Toen ze heel klein was, wist ze al dat ze schrijver wilde worden. Nu is ze een van de populairste New Adult-auteurs, en haar titels hebben in de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today en Wall Street Journal gestaan.
Wijze van lezen:
Boek ontvangen van uitgeverij in ruil voor mijn recensie en deelname aan de Instagram #andersdanjedachttravellingbook op initiatief van @bibiboekt.
Uitgeverij: lovebooks
Genre: feelgood
Cover en flaptekst:
Een mooi gekleurde horizon, een blauw gekleurde tegen azuurblauw aan zee met een zwemmer op de rug gezien. Een jongedame zit aan het strand en kijkt naar het tafereel. Nieuwsgierig makende cover.
Informatieve en meeslepende flaptekst.
Quote:
Pagina 69:
Ik weet dat hij me alleen maar uit mijn tent wil lokken. Cooper vindt het leuk om me te stangen, dat heb ik inmiddels wel door. Ik kan niet zeggen dat ik dat vervelend vind. Het is eigenlijk wel verfrissend om bevriend te zijn met iemand die snapt dat ik dat leuk vind. En oké het is in wezen flirten, wat in wezen afkeuringswaardig is, mar het is gewoon voor de lol. Het maakt niet uit wat Cooper voor hormonale reacties in me opwekt, ik laat Pre echt niet in de steek voor de eerste de beste foute jongen met tattoos die ik tijdens mijn studie tegenkom.
Het verhaal:
Ze volgt altijd de regels. Wat kan er fout gaan?

Mackenzie ‘Mac’ Cabot is de perfecte dochter en vriendin. Ze doet altijd wat er van haar verwacht wordt en houdt zich netjes aan de regels. Maar het liefst wil Mac zich op haar grote droom richten: het runnen van een eigen bedrijfje. Omdat ze van haar ouders eerst een diploma op zak moet hebben, verhuist Mac naar het kuststadje Avalon Bay om daar te studeren. Cooper Hartley is een bad boy. Hij is avontuurlijk en eerlijk, en haalt al snel Macs geordende leventje overhoop. Cooper kan als een van de weinigen door Mac heen kijken en zien wie ze echt is, en de twee beginnen voor elkaar te vallen. Maar net als Mac zich eindelijk geaccepteerd begint te voelen door Cooper en zijn vrienden, dreigt het geheim dat hij voor haar verborgen heeft gehouden alles kapot te maken.
Mijn leesbeleving:
Nog niet eerder las ik een boek van Elle Kennedy Toen ik de kans kreeg om via Instagram mee te doen aan de #andersdanjedacht challange, geïnitieerd door @bibi boekt alias Nancy heb ik me aangemeld.
De cover van het boek is mooi met bij elkaar passende kleuren als het aqua blauwe water, de rozerode lucht net een grote okergele zon. Een vrouw die kijkt naar een zwemmende man. Dit maakt me nieuwsgierig naar dit verhaal.
De personages Cooper en MacKenzie vertellen afwisselend het verhaal in de ik-vorm. Dit zorgt ervoor dat je geboeid door blijft lezen. Dit komt ook door de beeldende schrijfstijl. Eerst moest ik even wennen aan de diverse personages, de setting en de verhaallijnen. Ik vond het jammer dat het taalgebruik vaak onnodig grof was. Het verschil in levensstandaard en wijze was prominent aanwezig. Helaas de vooroordelen en de aannames ook. Zo van als je rijk bent kun je alles maken, ellebogenwerk daar waar dat nodig is, het niet zo nauw nemen met eeuwige trouw, weten dat je een gespreid bedje wacht door “the family business” over te nemen. Een voorop gesteld keurslijf waarin alleen het allerbeste goed genoeg is. Uiterlijke schijn en gen plaats voor diepgaande gevoelens of datgene waar je hart echt ligt. En als je voor een dubbeltje geboren wordt dan wordt je nooit een kwartje. Van jongs af aan al geslagen door het leven; een vader die jong sterft, een afwezige moeder die als ze rood staat de familiebanden aanhaalt. Wie kun je dan vertrouwen in je leven? Verzacht je dan standaard je gevoel met drank en middelen? Ben je bestemd voor een leven in de goot van het leven?
Of bestaat er ook dan hoop op een beter leven: een gedegen opleiding, een lieve partner en gezien worden voor wat je waard bent? Als de gedoodverfde engel en de bad boy elkaar treffen dan knettert het. Maar kan dit wel? Is dit niet buiten het boekje? Je ouders hebben je hee leven vooruit gepland. Toch is daar het brandende verlangen dat wakker gekust wordt: zelf bepalen wat je met je leven doet en met wie. Is beloofde eeuwige trouw van beide kanten garant of niet?
Het verhaal kent diepgang, we leren MacKenzie en Cooper goed kennen. Toch vind ik het jammer dat een strak georkestreerd plan dit prille geluk overschaduwd. Daar waar eerlijkheid gewenst is regeert de leugen. Om maar geen gezichtsverlies te leiden voor vrienden. Als de scheve schaats dan aan het licht komt en je blijkt de liefde van je leven gevonden te hebben in iemand waarvan je dat nooit verwacht had, dan moet je ook eerlijk zijn.
Ik had veel liever meer gelezen over de te volgen passie om van iets ouds en vervallen weer een rendabele en zonovergoten gelukkige plek voor velen te maken. Samen met de allerliefste. Niet al die weddenschap en dat machogedrag er omheen. Durf jezelf te zijn, je ware gevoelens en kleuren te laten zien. Laat je achtergrond, levensstandaard, overtuiging achter je. Ware liefde liegt nooit. Ook dat gruwelijke gedrag van Preston jegens zijn lieve vriendin MacKenzie vond ik storend en denigrerend, weerzinwekkend en vrouw en mensonterend. Ook MacKenzie haar ouders verdienen de ouders van het jaar award niet.
Los hiervan bevatte het boek ook humor, vond ik het aan elkaar gewaagd zijn en elkaar aftasten mooi beschreven. En het ruziemaken tot uit de kunst verheven. En dan wanneer alles hopeloos verloren lijkt een charmeoffensief waar je u tegen zegt. Als dit wederzijds is dan staat dat garant voor een magische plot.
Stiekem ben ik benieuwd hoe het verder gaat met Cooper en MacKenzie; ik fantaseer dan verder over trouwen, kinderen, het mega droomproject dat af is etc.
Mijn mening:
Ik geef 3.5 sterren:
Het boek is niet slecht. Goed, beeldend geschreven. Maar ik vond het taalgebruik vaak zo grof. De omgang met elkaar zo denigrerend, vrouwonvriendelijk en zo status gericht. De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt en de ik-vorm maakt dat je je volledig inleeft en geboeid door blijft lezen.
Maar het overschaduwen van een groot geheim leidt af van het diepgaande, prille liefde verhaal. Een samen op te bouwen toekomst met intense passie en liefde, eerlijkheid, het najagen van een grote droom en voor altijd samen zijn.
Ik neem graag nog eens deel met een andere challenge van @Bibi Boekt. Origineel en uitdagend vond ik. Eerst vond ik het eng in het boek te mogen schrijven. Later fijn. Bedankt dat ik mee mocht doen.
Ik lees graag meer boeken van Elke Kennedy.

Meer recensies van Boekenpearls76

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.