Recensie van:
B&B Il Sogno
Auteur :
Maaike Bosch
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar E-book ontvangen van Aldert Schuil en uitgeverij Hartklopper in ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij:
Hartklopper
Genre:
Cosy crime
Cover en flaptekst:
Een idyllisch aandoende cover. Mediterraanse terracotta en sienna achtig kleuren sieren deze cover. Ik zie een huis met daarop B&B Il Sogno. Ervoor gebeurd en heleboel tegelijk; epen vrouw met hoed op de rug gezien links kijkt maar een man die uit een auto stapt. Rechts een cameraman en geluidstechnicus die alles vastleggen. Het doet me denken aan B&B vol liefde of Boer zoekt vrouw. Een mooie en levendige cover die veel vragen oproept.
De flaptekst is indrukwekkend maar ook met een die met een dreigende ondertoon gepaard gaat.
Quote:
Hoofdstuk 1:
Spijt. Nu al. Enorme spijt.
Met moeite perste Emma Alting een glimlach op haar gezicht, toen presentator Bart Laarakkers tevoorschijn stapte en haar zijn hand toestak. Ze schudde die en voelde droogte en stevigheid.
‘Dag Emma,’ zei Laarakkers met een enorme glimlach, zich maar al te bewust van de camera’s die meedraaiden. Twee stuks: eentje achter hem en eentje achter Emma. ‘Wat woon je hier toch ongelooflijk mooi. Dat uitzicht over die vallei, die hoge cipressen… Het is echt een idyllisch plaatje.’
‘Ja,’ kon Emma met moeite uitbrengen.
‘Maar…’ Zijn ogen werden groot terwijl hij dat ene woord bleef rekken.
Ze keek hem vragend aan. ‘Ja?’ vroeg ze. Waar wilde die vent heen?
‘Er ontbreekt natuurlijk nog wel wat. Is het niet? Anders had je je niet opgegeven voor ons programma.’
Juist ja, dacht Emma. In een vlaag van verstandsverbijstering, met een borreltje te veel en een snufje roekeloosheid. En nu zat ze met de gebakken peren in de vorm van een presentator, een regisseur en een cameraploeg. Het hele avontuur moest nog beginnen.
‘De liefde, ja,’ zei ze. Ze maakte oogcontact met de regisseur, die onder een boom onzichtbaar stond te zijn. Hij leek niet heel vrolijk.
‘De liefde,’ herhaalde Laarakkers. ‘En dus plaatste jij in de winter een oproep, net als onze andere deelnemers. Kijk even mee.’ Laarakkers had zich van haar afgewend en richtte zich nu op een van de camera’s. Hij maakte een gebaar met zijn hand.
‘Stop maar,’ zei de regisseur. Ergens vond Emma het jammer dat hij niet het woordje ‘cut’ gebruikte.
Laarakkers liep weg, zonder haar nog een blik waardig te keuren en de regisseur stapte tevoorschijn, met het draaiboek in zijn hand.
Hoofdstuk 3:
De bewonderaar
Ik kan wel zeggen dat mijn leven op het punt stond een drastische wending te nemen. Terwijl ik, met de laptop op schoot, zocht naar een doeltreffend middel om iemand geruisloos en ontraceerbaar van het leven te beroven, werd mijn aandacht ineens naar de televisie getrokken. Die stond aan. En hoewel die de hele tijd al aanstond en ik het nieuws en een quiz niet had gehoord, hoorde ik jou wel.
Hoe kon dat ook anders? Ik zou jou uit duizenden herkennen, lieve mooie Emma. Uit tienduizenden. Uit miljoenen.
Net toen ik dacht dat mijn leven niet erger kon. Alsof het zo moest zijn dat jij uitgerekend nu weer op mijn pad verscheen.
Emma, Emma, Emma… Ik proef je naam op mijn tong. Na al die jaren kan ik er geen genoeg van krijgen.
Je zet mijn hart in vuur en vlam. Maar nog belangrijker: je bent terug.
‘Hoi, ik ben Emma, tweeëndertig jaar oud en ik woon in het prachtige Toscane.’ Dat is wat je in dat filmpje zei. Je blik erbij. Een beetje onwennig, een beetje nerveus en een beetje gegeneerd. Alsof je zelf niet zo goed snapte waarom je je uitgerekend voor dat programma had opgegeven.
Maar wees niet bang, lieve mooie Emma. Ik kijk daar dwars doorheen. Ik zie de vrouw achter de façade. Ik zie de vrouw die jij echt bent. Want weet je? Ik heb je altijd al gezien!
Mooie tekst:
Vindt B&B houdster Emma de liefde voordat haar duistere verleden haar inhaalt?
Het verhaal:
Als B&B-houdster Emma zich opgeeft voor het datingprogramma Matchmakers is er veel interesse in deze eigenzinnige onderneemster. Ze kiest vier mannen uit die ze in haar B&B wil ontvangen. Maar één van hen reist met een andere intentie naar Toscane en voert Emma terug naar een wel heel duister verleden.
Mijn leesbeleving:
De hoofdpersonen:
Emma
Een jonge dame die Nederland verruilde voor het Italiaanse Toscane. En daar een B&B begon. Die nu de liefde van haar leven zoekt. Niet zelf en anoniem maar vol in de spotlights en op tv.
Nathalie
Zus van Emma. Betrokken, lief, sprankelend maar ook carrière gericht en daardoor weinig tot geen tijd voor het welzijn van Emma. Voornamelijk telefonisch.
Sofia
Italiaanse huishoudster en vriendin van Emma.
Robert
Regisseur van het programma Matchmakers. Gaat voor de kijkcijfers en niet voor empathie of gevoel.
Petra
Een volgzaam “wannabe” typetje. Die veinst empatisch en betrokken te zijn maar die Robert in zijn kielzog volgt om maar te scoren met emotionele tv.
Jilles
Mysterieuze en duistere cameraman. Laat zich niet of amper uit de tent lokken.
Thomas
Stille genieter. Schrijver in wording. Romanticus pur sang.
Erik
Fan van zijn eigen verschijning. Eigenwijze kletsmajoor.
Matteo
Adonis, womanizer, kookfan en too good to be true.
Lars
Arrogante opschepper. Lijkt op Dagobert Duck alles is te koop.
De B&B/campinggasten
Zorgen voor een verfrissende, frivole, zonnige, diepgaande twist in deze soapopera.
De bewonderaar
Mysterieuze personificatie van dreigend onheil.
De personages vind ik gedetailleerd en geloofwaardig uitgewerkt. De schrijfstijl is beeldend. Daardoor maak je op een grondige manier kennis met alle personages. De setting in het schilderachtige Toscane vond ik voel en tastbaar.
Je leert de personages in al hun facetten kennen. Het verhaal schakelt moeiteloos van het heden, naar vijftien jaar geleden en naar de bewonderaar. Gaandeweg komen al deze verhaallijnen samen en klikken de puzzelstukjes op hun plek.
De gedachte en gevoelswereld van de personages leer je goed kennen. Ze zijn ook herkenbaar en iedereen kent vast wel personen uit zijn of haar omgeving die uit hetzelfde hout gesneden zijn. Naarmate het verhaal vordert maken de personages een duidelijke ontwikkeling door.
Emma is aanvankelijk stil en overdonderd door de aanwezigheid van een film crew op haar B&B terrein die overal akelig dicht bovenop zitten. Vooral als er vonken overslaan, als cupido pogingen doet om raak te schieten, bij romantische uitjes die Emma met de kandidaten heeft. Dit voelt verstikkend en als een loden last.
Maar op een gegeven moment laat Emma zich niet meer de kaas van het brood eten. Ze wordt verbaal sterker en laat merken wat zij wel en niet wil. De kandidaten Thomas, Erik, Matteo en Lars vormen een unieke cast in dit geheel. Ogenschijnlijk vriendelijk met elkaar omgaand, of elkaar totaal uit de weg gaand, elkaars bloed wel kunnen drinken. Ook dit heeft Maaike ontzettend krachtig neergezet.
Je blijft door de afwisseling met de gedeelten over de bewonderaar en vijftien jaar terug geboeid doorlezen. De spanning viert hierdoor hoogtij. Ook verdenk je iedereen. Ik wilde Emma graag behoeden voor naderend onheil totdat ik me realiseerde dat zij enkel op papier bestond. Dat geeft de kracht van dit verhaal gelijk weer.
De kabbelende gezellige romantisch (opgedrongen), everybody happy sfeer wordt afwisselend overschaduwt door de gebeurtenissen van het verleden en de steeds macaber wordende stukken met de bewonderaar.
Dit komt samen in een ongelooflijk zinderende, explosieve, bloeddrukverlagende, alle zintuigen op scherp zettende finale.
De plot vind ik geloofwaardig en ingenieus gedaan. De epiloog benadrukt dit nog. Vanuit de gruzelementen wordt alles overzien en gloort hernieuwde hoop op een toekomst.
Eindigen nachtmerries dan echt in zoete dromen?
Maaike Bosch hartelijk dank dat ik jouw verhaal mocht lezen en recenseren voor de blogtour.
Aldert Schuil en uitgeverij Hartklopper hartelijk dank je dat ik deel mocht nemen aan de blogtour met opnieuw een prachtig verhaal.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een diep gelaagd verhaal dat stevige fundamenten heeft.
Het verleden dat het “zorgeloze” heden telkens meer inhaalt en de waarheid stap voor stap ontrafelt. Geloofwaardig en gedetailleerd uitgewerkte personages.
Een setting die doet denken aan B&B vol liefde en Boer zoekt vrouw. Die je romantische gevoelens aanwakkeren maar die je ook misselijk maken van alle impact en spanningen.
Ook doet het me denken aan het boek Vier wandelaars en een Siciliaan geschreven door Elle van Rijn, Roos Schlikker, Femmetje de Wind en Marion Pauw. De overeenkomst zie ik dan in het buitenland verblijven, jezelf en anderen tegenkomen, reflecteren en conflicthantering en is alles wel zo mooi onder de Italiaanse zon? Of is het schijn.
En is het echt il sogno of toch echt un incubo?
Ik raadt dit verhaal warm aan bij iedereen.
Matchmakers
Cosy crime
Cover en flaptekst:
Quote:
Hoofdstuk 1:
Spijt. Nu al. Enorme spijt.
‘Ja,’ kon Emma met moeite uitbrengen.
‘Maar…’ Zijn ogen werden groot terwijl hij dat ene woord bleef rekken.
Ze keek hem vragend aan. ‘Ja?’ vroeg ze. Waar wilde die vent heen?
Hoofdstuk 3:
De bewonderaar
Je zet mijn hart in vuur en vlam. Maar nog belangrijker: je bent terug.
Mooie tekst:
Vindt B&B houdster Emma de liefde voordat haar duistere verleden haar inhaalt?
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
De hoofdpersonen:
Emma
Nathalie
Sofia
Italiaanse huishoudster en vriendin van Emma.
Robert
Petra
Jilles
Mysterieuze en duistere cameraman. Laat zich niet of amper uit de tent lokken.
Thomas
Stille genieter. Schrijver in wording. Romanticus pur sang.
Erik
Fan van zijn eigen verschijning. Eigenwijze kletsmajoor.
Matteo
Adonis, womanizer, kookfan en too good to be true.
Lars
Arrogante opschepper. Lijkt op Dagobert Duck alles is te koop.
De B&B/campinggasten
De bewonderaar
Mysterieuze personificatie van dreigend onheil.
Eindigen nachtmerries dan echt in zoete dromen?
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een diep gelaagd verhaal dat stevige fundamenten heeft.
En is het echt il sogno of toch echt un incubo?
Ik raadt dit verhaal warm aan bij iedereen.