Halt Brasil zusterlief
Recensie van:
Halt Brasil Zusterlief
De dromen van een gringo.
Auteur :
Irma S. (1952) is een pseudoniem voor de jongste dochter uit een gezin met vijf kinderen die begin jaren vijftig opgroeien in een klein Achterhoeks dorp. Vanaf haar jeugd ontwikkelt ze een sterke band met haar jongste broer en volgt zijn levenspad op de voet. De afstand over land en zee wordt alsmaar groter, toch blijft ze hem met haar onvoorwaardelijke liefde steunen. Als hij zich uiteindelijk aan de rand van de afgrond bevindt, geeft ze hem de kracht die hij zo hard nodig heeft. De kracht van zijn Zusterlief.
www.haltbrasil.nl
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van de auteur.
Uitgeverij:
Egidius Publishers
Genre:
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Cover en flaptekst:
Een zee met azuurblauw water, een strand en op de voorgrond renpaard dat met zijn ruiter over het strand rent. Je voelt de warmte van de zon, je ruikt de geur van het paard en je hoort de branding ruisen. Een nieuwsgierig makende cover die benieuwd maakt naar dit verhaal.
Een hartverscheurende en indrukwekkende flaptekst die uitnodigt tot lezen.
Quote:
Proloog:
Als kind zit hij boordevol met jongensdromen. Eigenlijk is er niemand in zijn omgeving die gelooft dat hij ze ooit zal waarmaken. Zijn dromen lijken zo ver weg, haast onbereikbaar. Maar hij gelooft in zichzelf en vastbesloten gaat hij recht op zijn doel af.
Gezegend met een gezond stel hersenen en begenadigd met bijzondere eigenschappen lukt het hem om het ver te schoppen in zijn leven. Het geluk lacht hem toe. Hij kan al zijn jongensdromen in vervulling laten gaan; één voor één. Zoals bladeren van de bomen vallen, zo valt in de herfst van zijn leven alles wat hij heeft opgebouwd in duigen. Zijn imperium stort in. Totaal ontredderd en aangekomen op het diepste randje van zijn bestaan, begint hij opnieuw te dromen. Dit keer zijn het de dromen van een gringo. Wanhopig zoekt hij naar een uitweg.
Mooie tekst:
Voor Julia en Bruno.
Om hen te laten weten dat zij een bijzondere vader hebben.
Voor jullie heb ik het levensverhaal van mijn broer, jullie vader, op schrift gezet. Het is alleen het gedeelte waarbij ik als zijn zus betrokken ben of wat me ter ore is gekomen. Ongetwijfeld zijn er nog vele andere verhalen en anekdotes over hem bekend die de moeite van het vertellen waard zijn.
Het verhaal:
In 1997 emigreert een alleenstaand en vermogend man op 48-jarige leeftijd naar Brazilië. Gezegend met een gezond stel hersenen heeft hij het ver geschopt in zijn leven. Al zijn jongensdromen komen één voor één uit.
Na een onheilspellend telefoontje in 2006 vliegt zijn jongste zus halsoverkop naar Brazilië, waar ze haar broer in coma aantreft. Tijdens haar verblijf wordt ze geconfronteerd met tegenstrijdige informatie. De intriges stapelen zich op.
Alles wijst er op dat haar broer de laatste tijd onder bizarre omstandigheden leefde die hij angstvallig voor haar verborgen hield.
Is hij slachtoffer geworden van zijn eigen naïviteit en daardoor in een afschuwelijke slangenkuil terecht gekomen?
Wat moet zij geloven en wie kan zij nog vertrouwen?
Zoals bladeren van de bomen vallen, zo sneuvelt in de herfst van zijn leven alles wat hij heeft opgebouwd. Zijn imperium stort in. En haar wereld ook.
Mijn leesbeleving:
Auteur Irma S. schrijft op beeldende en intense wijze het levensverhaal van haar jongste broer. Zij is de jongste uit een gezin van vijf kinderen waarvan zij de enige dochter is. Met haar jongste broer heeft zij een hechte en speciale band. Mentaal en fysiek zijn zij op innige wijze met elkaar verbonden.
Het verhaal begint in 2006 in een vliegtuig op weg naar Brazilië. Afwisselend reizen we terug in de tijd. Naar eerdere reizen en naar de oorsprong van het leven van haar broer. Jack zijn wieg stond in een huis in de Achterhoek. Het vierde kind in een gezin van vijf. Met een moeder die van al haar kinderen hield maar het allerliefste een dochter wilde. Toch liet de dokter die assisteerde bij haar bevallingen haar inzien dat zij zich gezegend mocht voelen met vier gezonde zoons én een dochter. Een vader die hard werkte en thuis heer en meester was. In die tijd was het tonen van affectie en bewondering nog een ver van de bed show. Opboksen tegen drie grote broers was ook niet gemakkelijk.
Door de ogen van Irma maken we kennis met Jack zijn intelligentie en zijn talent wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken. Dit gaf mij een warm gevoel en ook van trots. Dat een zusje zo lief en betrokken het levensverhaal van haar broer verwoordt. Zo beeldend en filmisch. Waar ter wereld Jack zich ook bevindt Irma zorgde ervoor dat zij hem frequent bezocht met haar man en gezin. Ook kwam Jack regelmatig terug naar Nederland. Die samenkomsten waren warm en hartelijk en een feestje voor iedereen die hem liefhad.
Jack is een bevlogen, enthousiaste, impulsieve, liefdevolle vader, passionele dierenliefhebber, fervent paardrijder en of hij nu werkt als tandarts in een eigen praktijk in Duitsland of als eigenaar van een strandhuis annex paleisje in Brazilië gelijk alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen.
Zo nu en dan had Jack relaties die op het eerste gezicht rozengeur en maneschijn waren. Maar dat vaak bleek dat de vrouw in kwestie heel anders in de relatie stond dan Jack. Net alsof ze hem het geluk niet gunden en zelf alle stralen van de zon wilden op souperen en Jack enkel een plek in hun schaduw gunden. Schrijnend vond ik dat Jack inzag welke verzorging, liefde en aandacht zijn kinderen nodig hadden en heb die ook gaf maar dat zijn kinderen een “moederfiguur” moesten missen omdat zij het belangrijker vond om de bloemetjes flink buiten te zetten. En te moeten feesten en dansen totdat de zon weer opkwam. Waar Jack keihard werkte en iedereen in de watten legde meenden mensen die dicht om heen stonden alle graan voor zijn neus weg te moeten pikken. Alles kaalplukken en graaien waar dat kon.
Verschrikkelijk dat met grove middelen en gedrag verdoving veroorzaakt werd waardoor alle zakken gevuld konden worden. Met door een ander zijn zuur verdiende centen. Mensen zonder pupillen maar met dollartekens. Niks geven om iemands welzijn maar enkel en alleen zichzelf verrijken. Zo dapper en knap dat Irma vocht als een hyena voor haar broer en zijn kinderen. Samen met haar echtgenoot en met échte vrienden van Jack. Ik moest menig traantje wegpinken. Zo leefde ik mee. Zoveel gevoel voor deze mensen stroomde door mij heen. Irma is er meer dan in geslaagd om een waardevol tijdsbeeld van haar broer na te laten.
Ik raad dit verhaal aan iedereen aan. Een recht uit het hart, puur, rauw, hartverscheurend, intens en passioneel levensverhaal van een bijzondere, empatische, enthousiaste man, broer, zwager, zoon, oom en vader Jack.
In de toekomst lees en recenseer ik graag meer boeken van Irma S. Zij heeft talent en heeft mij daarmee betoverd.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een bijzondere, unieke, gevoelige, beeldende, filmische schrijfstijl. Een mensenleven op een intense wijze in woorden gevat. Het voelde alsof ik overal bij was. Dit verhaal heeft mij diep geraakt en na het lezen had ik tijd nodig om datgene wat ik gelezen had te verwerken zo dreunde het na.
Dit is een hartverscheurend, verdrietig, rauw verhaal maar ook een verhaal van een man met lef, talent om van niets iets te maken, een avonturier, een mensenmens, een liefdevolle en betrokken vader, broer, zoon, zwager, man en oom. Bedankt Irma dat ik jouw boek mocht lezen en recenseren.
Halt Brasil Zusterlief
De dromen van een gringo.
Auteur :
www.haltbrasil.nl
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van de auteur.
Uitgeverij:
Egidius Publishers
Genre:
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Cover en flaptekst:
Een hartverscheurende en indrukwekkende flaptekst die uitnodigt tot lezen.
Quote:
Proloog:
Mooie tekst:
Voor Julia en Bruno.
Om hen te laten weten dat zij een bijzondere vader hebben.
Het verhaal:
Wat moet zij geloven en wie kan zij nog vertrouwen?
Mijn leesbeleving:
Mijn mening: