Indrukwekkend, diepere lagen
Liefde zonder oordeel is het eerste deel van de vierdelige serie Zorgen voor de liefde. Ik mocht dit boek ontvangen van @anne.may_auteur en ben daar erg blij mee. Hartelijk dank voor dit prachtige en indrukwekkende recensie-exemplaar.
“Nog nooit heb ik zo graag de diepte in iemands blik willen verkennen”
Het verhaal wordt verteld vanuit Miriam en Gideon. Miriam, afkomstig uit Syrië, woont inmiddels vier jaar in Nederland en werkt drie keer per week als vrijwilliger bij dagopvang Duinpolder. Ze geniet van haar werk en droomt ervan om via een werken/leren-traject verpleegkundige te worden. Binnenkort trouwt ze met dokter Plasschaert, al zorgt zijn bemoeizuchtige moeder, tevens directrice van het verzorgingstehuis voor de nodige spanningen.
Gideon, voormalig leadzanger van de band Rebellion, is na een auto-ongeluk vanaf zijn middel verlamd en volledig afhankelijk van zorg. Op de dagopvang wordt hij gekoppeld aan Miriam, met wie hij veel tijd doorbrengt. Zij ziet iets bijzonders in hem en heeft het gevoel dat hij af en toe toch contact maakt. Maar is dat echt zo, of zal hun toekomst een heel andere wending nemen dan iedereen verwacht?
Liefde zonder oordeel is een romantische feelgoodroman van een Nederlandse auteur die voor mij nieuw was, maar me aangenaam heeft verrast. Het verhaal is gelaagd en verweeft verschillende thema’s, zoals liefde, trauma en subtiele vormen van discriminatie, die Miriam soms ondervindt door de opmerkingen van haar collega’s over haar afkomst.
Miriam’s zorgzaamheid staat centraal: hoe ze zich over Gideon ontfermt en probeert zijn dagen wat lichter te maken, is hartverwarmend. De opbouw van het verhaal is sterk, met ook terugblikken naar de periode voor het ongeluk. De essentie van het verhaal, elkaar niet te snel veroordelen wordt op een mooie manier gebracht, ondersteund door zinnen die echt blijven hangen, zoals: “Gevouwen handen zijn sterker dan gebalde vuisten.” Na dit sterke en overtuigende eerste deel kan ik eigenlijk niet anders dan de rest van de serie ook gaan lezen.
“Nog nooit heb ik zo graag de diepte in iemands blik willen verkennen”