Bryan las: Arjan van Essen - Parre
Zoals de meesten weten lees ik graag boeken met een rauw randje. Zo ook over verslaving. Ik vind het altijd erg interessant om te lezen hoe iemand aan een verslaving komt, en er ook, mocht het lukken, weer bovenop komt en zijn verslaving achter zich kan laten. Nou, ‘Parre’ is zo’n boek wat ik met veel interesse heb gelezen.
In dit boek lees je het verhaal van Parre. Hij groeit op in een boerengezin op de Veluwe. Het gezin, waar hij in opgroeit is streng christelijk en dit merk je ook echt tijdens het lezen. Persoonlijk heb ik totaal geen raakvlakken met de kerk. Hierdoor merkte ik dat ik soms moeite had met mijn aandacht bij de verhaallijn te houden. Maar Van Essen weet deze hoofdstukken af te wisselen met het leven, van Parre, in de natuur, en later in het casino.
Op een bepaald moment merk en voel je echt dat Parre met zichzelf, en vooral zijn gokverslaving, in gevecht is. Want is dit het leven wel wat hij wil? Door de makkelijke en beeldende schrijfstijl voelde ik mij echt verbonden met Parre en had ik echt met hem te doen. Je stapt met hem mee in de rollercoaster die verslaving heet.
Na het boek gelezen te hebben kan ik alleen maar respect voor Parre hebben en kan hij trots zijn dat hij zijn verslaving achter zich heeft kunnen laten en dat er, hopelijk, nog een mooie toekomst voor hem ligt.
Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.