Advertentie

In het jaar 1700 is Johanna van Coesveld zestien jaar. Ze is een harde werkster, wat ook wel nodig is in een gezin met vele kinderen en een moeder die nauwelijks in staat is om het huishouden draaiende te houden. Daarnaast helpt Johanna haar vader in zijn herberg en is zij ongewild regelmatig de oorzaak van ruzies en vechtpartijen tussen de mannen aldaar, die allemaal een oogje hebben op de mooie herbergiersdochter. Als haar vader daar genoeg van krijgt, stelt hij voor dat ze zich als dienstmeid aanbiedt bij de weduwnaar Herman Op den Olijdam. Johanna, die het thuis bijna niet uithoudt door de slechte sfeer en de uitzichtloze toekomst die haar te wachten staat, grijpt deze kans aan. Binnen een jaar heeft ze haar verwaarloosde nieuwe werkomgeving omgetoverd tot een goedlopend systeem waarin alles reilt en zeilt zoals het moet. Alleen de zoon van haar werkgever, Harm, maakt haar het leven behoorlijk zuur. En dan gebeurt er iets waardoor Johanna in een klap volwassen moet worden.

Johanna van Coesveld (1684-1768) heeft echt bestaan. Als meisje van eenvoudige afkomst trouwde zij uiteindelijk met de adellijke raadspensionaris Simon van Slingelandt en werd zij, tegen alle verwachtingen in, de grande dame van het Voorhout in ’s-Gravenhage. Johanna heeft bewezen dat iedereen door hard te werken zich op kan werken en logenstraft daarmee de uitspraak dat een dubbeltje nooit een kwartje kan worden.
Marja Visscher heeft zich grondig verdiept in de geschiedenis van het Voorhout en het leven van een arbeidersgezin in de 17e eeuw. Het vereist behoorlijk veel onderzoek om een tijdvak van lang geleden tot leven te brengen, maar dit is de auteur goed gelukt. Zij heeft dan ook de nodige ervaring met het schrijven van historische romans en blijft de kwaliteit daarin vasthouden. Met oog voor detail schetst zij een helder beeld van hoe Nederland destijds functioneerde, zowel praktisch als maatschappelijk gezien. En we kunnen opgelucht constateren dat de positie van de vrouw sindsdien in ieder geval behoorlijk verbeterd is.

In eenvoudige, beeldende taal neemt Marja Visscher je in De dame van het Voorhout mee naar vervlogen tijden en als lezer kun je je dan ook heerlijk verliezen in een totaal andere wereld. Dat je hierbij ook nog eens een gratis geschiedenisles aangeboden krijgt, is een bonus. Dit genre ligt de auteur goed en voor de lezer is dit een kans om op een buitengewoon aangename manier het Nederland van vroeger beter te leren kennen. 4 sterren voor dit mooie boek.

Carlita
Perfecte Buren

Reacties op: Haagse historische roman

22
De dame van het Voorhout - Marja Visscher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners