Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

EEN VERHAAL VOL SPANNING EN GEVAAR MET VERRASSINGEN TOT SLOT

Cees van Rhienen 13 februari 2024
[RECENSIE] Het chalet van Sarah Goodwin

EEN VERHAAL VOL SPANNING EN GEVAAR MET VERRASSINGEN TOT SLOT

++ ‘Buiten voelde ik me unheimisch en prikten er altijd ogen in mijn rug die me bloednerveus maakten, alsof er iets afschuwelijks wat ik steeds net niet kon zien achter me aan zat’ ++

Oorspronkelijke titel: The Resort
ISBN: 978 90 263 6326 9
Uitgegeven door: Uitgeverij Ambo|Anthos
Pagina’s: 344
Vertaling: Els van Son
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De in Hertfordshire (Engeland) woonachtige auteur Sarah Goodwin behaalde haar bachelor en master in creative writing. De kennis die zij daarmee vergaarde zette ze direct in bij het schrijven van haar eerste thriller Gestrand, die in 2021 in Nederland verscheen en zeer goed werd ontvangen. Ook zette zij een podcast (Witchfix) op waarin alles over spanning te beluisteren valt. In 2023 konden de Nederlandse lezers haar tweede boek gaan lezen, Het chalet.

Amelia (voor intimi Mila) Swift heeft een haperende en ingewikkelde relatie met haar zusje Jess (Jessica). Ze is dan ook op de eerste plaats verbaasd en daarna blij met de uitnodiging die ze heeft ontvangen voor het huwelijk van Jess met Pete. Het huwelijksfeest vindt plaats in de Duitse deelstaat Beieren in een luxueus skioord. Na een vlucht die ze samen met haar man Ethan op het nippertje hebben gehaald, staat er een huurauto op het vliegveld gereed, klaar om ze naar het skioord te brengen. Als ze onderweg niet te veel vertraging hebben zullen ze alle voorbereidingen voor de feitelijke huwelijksinzegening mee kunnen maken.
Als op een besneeuwde bergweg hun auto het begeeft, moeten ze onderdak vinden tegen de winterse omstandigheden en zo vlug mogelijk, als het niet anders kan te voet, naar het skioord lopen. Maar eerst overnachten in een verlaten dorp waar enkele halfvergane barakken staan, goed voor een nacht maar zeker niet langer. Als Mila de volgende ochtend wakker wordt, blijkt Ethan spoorlos verdwenen te zijn en staat ze er alleen voor. Haar voorgevoel heeft haar niet in de steek gelaten…

++ ‘Ik bevrijdde me onhandig uit de deken, mijn tong voelde droog en beslagen en de lege fles die ik van tafel stootte verklaarde waarom. Mijn hoofd tolde. Op wankele benen snelde ik naar de voordeur en maakte de ketting los’ ++

De plotontwikkeling komt volledig voor rekening van Mila. Vanuit de eerste persoon vertelt zij alles wat ze beleeft in de barraken van het bergdorpje in Beieren. Tussendoor wordt door de auteur tijd en ruimte in het verhaal gecreëerd om via flashbacks meer zicht en begrip te krijgen over de verhouding tussen de twee zussen. Natuurlijk loopt de spanning in het barakkendorp op door de vele gevaarlijke situaties die gaan ontstaan en het permanente vermoeden van Mila dat ze geobserveerd wordt. De auteur is uiterst creatief in het bedenken en creëren van gevaar waardoor het haar lukt de spanningslijn redelijk constant te laten zijn. Ook al wordt het spel tussen de barakken een spel van een persoon, door de flashbacks komen lezers voldoende van andere personages te weten om daar een mening over te vormen. Of het de juiste mening is geweest zal aan het einde van de ontknoping duidelijk worden. Maar het is een eigenschap van Goodwin om flink met de pot verwarring te strooien waardoor het spook van de misleiding constant aanwezig is. De ontknoping die zich ook in fasen afspeelt levert de ene verrassing na de andere op.

Samengevat is Het chalet een origineel verhaal waarin de ontknoping de originele aspecten inbrengen omdat er in de geschiedenis van het spannende boek talloze verdwijningen zijn geschreven. Met een sterke psychische en fysieke beproeving voor Mila die lange tijd alles in haar eentje moet zien te weerstaan, waarbij de winterse omstandigheden zeker ook niet vergeten mogen worden. In het begin lijkt het een verhaal te worden van dertien in een dozijn maar bij het doorlezen word je daar door de auteur sterk van overtuigd dat het toch wel een aantal gebeurtenissen in zich heeft wat uiteindelijk de lezer niet zal vervelen. Waarbij last but not least de omstandigheden en het spel in het decor als een film zijn beschreven.

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.