Een groots verhaal met een boodschap, vier sterke vrouwen en de kracht van vriendschap. Ontroerend mooi!
Het is lang geleden dat ik een verhaal las waarbij ik moeite had met het naderende einde van het boek, want het betekent: afscheid van de personages. Wanneer gaandeweg het boek de karakters als een onderdeel van je eigen leven gaan voelen heb je het als auteur wat mij betreft goed gedaan. En laat dat nou exact zijn wat Marie Bostwick bij mij teweeg heeft gebracht met de door haar zo krachtig neergezette vier vrouwen uit haar roman ‘De boekenclub voor dwarse huisvrouwen’.
Het zijn de jaren ‘60 en in een Amerikaanse buitenwijk vinden vier totaal verschillende vrouwen elkaar tijdens het ontstaan van een boekenclub. Vrouwen met elk zo hun eigen problemen, normen en waarden maar vooral ook dromen en idealen die niet altijd lijken te stroken met dat wat de maatschappij van hen vraagt. Lukt het ze ondanks de roerige tijden overeind te blijven en te gaan voor hun dromen of blijkt het een onbegonnen strijd?
Het verhaal geeft bijzonder goed de tijdsgeest weer, vol nostalgie en humor, erg knap gedaan van de auteur. Naast het feit dat ze heel prettig, vlot en vloeiend schrijft snijdt ze een ontzettend mooi onderwerp aan wat nog altijd actueel is: de positie van de vrouw binnen de maatschappij. Dat wat aan het begin van het verhaal nietsvermoedend start als een boekenclub om de tijd wat te verdrijven in een conservatieve slaperige buurt blijkt een reis te worden die levens verandert. Verwachtingen, valkuilen en vrouwenrechten spelen de grootste rol in dit mooie verhaal naast de kracht van vriendschap, meebewegen als het even tegenzit en altijd vertrouwen houden in de toekomst.
Elk op een eigen manier zoeken de vier vriendinnen een weg in een langzaam veranderende wereld. Vol bewondering om hun (veer)kracht, vastberadenheid én doorzettingsvermogen heb ik me vermaakt, geïnspireerd én geraakt gevoeld door deze zo krachtige vrouwen die uiteindelijk ieder op hun eigen manier hun dromen waarmaken. Ik heb me verwonderd over de generaties vrouwen vóór ons die zo hard hebben gestreden, zodat mijn generatie vrouwen nu staan waar wij staan al zijn we er nog niet en blijft er nog heel wat om als vrouw voor te blijven vechten. Hoe Boswick feiten en fictie met elkaar heeft verweven is bijzonder knap gedaan en naast de kracht om niet aan jezelf te twijfelen heeft ze ook een verhaal neergezet over hoop en vertrouwen én de zegen van de juiste mensen om je heen. Het einde is ontroerend en compleet tegelijk en maakt de cirkel van dit práchtverhaal helemaal compleet. Kortom, een aanrader!