Recensie ‘Een onmogelijk leven’

charlieleest 07 mei 2025
Grace, gepensioneerd wiskundedocent, erft het eilandhuisje van een vriendin die ze jaren geleden uit het oog verloor. Ondanks haar initiële terughoudendheid, wordt ze nieuwsgierig. Grace boekt een enkeltje naar Ibiza, waar ze zonder gids of plan arriveert. Ze heeft veel vragen en besluit op zoek te gaan naar antwoorden: hoe was het leven van haar vriendin, en hoe eindigde het? Al gauw komt de vreemde werkelijkheid aan het licht. Het is er een die Grace niet ten volle kan ontdekken zolang ze niet in het reine komt met haar eigen verleden.

Ja, het was weer zover: Matt Haig wist me ook in dit verhaal mee te trekken vanaf de eerste pagina. Hij schetst herkenbare, geestige en irritante personages. Met zijn rijke schrijfstijl brengt hij de natuur en cultuur van Ibiza helemaal tot leven. Een reis naar Ibiza? Staat dankzij dit boek hoog op de verlanglijst.

“Dat was mijn probleem. Geluk ging altijd gepaard met schuldgevoel, of werd er op de voet door gevolgd.”

Grace komt vereenzaamd toe op Ibiza. Ze leefde een sober leven, waarin ze niet afweek van het gekende patroon. Toch gaat ze al snel op ontdekking op het eiland. Daarbij ontmoet ze de lokale bevolking. Er zijn mensen die meer lijken te weten over het lot van haar vriendin. Maar zijn ze te vertrouwen? Om meer te weten te komen, moet Grace vergeten dat ze ‘op haar leeftijd bepaalde zaken nu eenmaal niet meer doet’. Ze moet haar grenzen verleggen. En bovenal moet ze zichzelf vergeven voor gebeurtenissen uit het verleden. Anders zal ze niet in staat zijn om vooruit te kijken.

‘Een onmogelijk leven’ is een magisch verhaal over de kracht van hoop, nieuwe ervaringen, vriendschap en vergiffenis. Over gelukkig durven zijn. Maak je klaar voor een avontuur dat tot de verbeelding spreekt en dat zich afspeelt onder de warme zon, en langs (en in) het helderblauwe water van Ibiza.

Meer recensies van charlieleest