High society in Parijs
Hoewel de eerste twee delen van "Op zoek naar de verloren tijd" niet eenvoudig waren om te lezen, heb ik daar erg van genoten. Vanwege de prachtige meanderende zinnen die de werkelijkheid zo mooi konden vangen en het diepe inzicht in de zielenroerselen van de hoofdpersoon.
Het derde deel was echter een teleurstelling. In dit deel woont de hoofdpersoon met zijn ouders in Parijs en ontwikkelt hij een verliefdheid op Mme de Guermantes, een high society dame. Waarom hij nu op haar verliefd wordt, blijft wat onduidelijk, maar lijkt op een verliefdheid op haar leven en de connecties die ze heeft. Via haar komt hij terecht bij de salons waar de high society elkaar treft. Hierdoor wordt een groot deel van het boek besteed aan letterlijke transcripties van alle (lege) conversaties op zulke gelegenheden. Gesprekken vol met roddel en achterklap en eindeloze verwijzingen van hoe de hele adellijke scène in elkaar zit. Ik raakte de draad, en interesse, kwijt over welke nicht met welk neef uit welk adellijk geslacht was getrouwd.
Hopelijk bevalt boek vier beter.