Everett and Twain

Charlyonbooks 15 december 2024
⭐⭐⭐⭐ - James - Percival Everett

Als genomineerde voor de shortlist van de Booker Prize had ik al veel goeds over James gelezen. Dus helemaal blij dat ik van de @declubvanechtelezers de Nederlandse versie van James mocht lezen, vertaald door Peter Bergsma.

James is een hertelling van Adventures van Huckleberry Finn, een boek dat ik nog niet gelezen heb. Dus voordat ik er aan begon via Wikipedia de samenvatting gelezen, en daar ook over de controverse gelezen die het boek al bij uitgave ten deel viel en die nog aanhoudt.

In James wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de slaaf Jim, die Huckleberry Finn vergezeld tijdens zijn avonturen. Jim blijkt in deze versie een ontwikkelde man, die kan lezen en schrijven, en zich met opzet dommer voor doet. In het boek zie je dat terug door het taalgebruik als hij met witte mensen spreekt.

Waarschijnlijk omdat het orginele boek als een avonturenroman voor kinderen is geschreven, is het verhaal zelf redelijk simpel en zoals velen in zijn soort redelijk ongeloofwaardig in alles wat gebeurt en toch steeds goed lijkt te komen. Ook het taalgebruik is heel simpel.

Het boek moet het dan ook hebben van zijn link met het oorspronkelijke boek en gooit de lezer de afschuwelijkheid van slavernij recht in het gezicht. Er is geen zelfs maar een beetje goed wit mens te vinden in het boek.

Dat vooral maakt het een sterk boek, het geeft geen uitweg, geen enkel excuus of verzachting voor het leed dat witte mensen zwarte mensen hebben aangedaan. Ik vermoed dat het voor Amerikaanse lezers een nog relevanter boek is vanwege de link met het originele boek dat toch onderdeel is van hun literaire canon.

Dank @atlascontact voor het recensie exemplaar.

Meer recensies van Charlyonbooks