Advertentie

Ik kocht dit boek vanwege de prachtige cover van de nieuwe Engelstalige uitgave en omdat ik sinds het boek van Conny Palmen "Jij zegt het" geïntrigeerd ben geraakt door Sylvia Plath.

Het boek vertelt over een jonge vrouw die een werkstage loopt in New York en daar bevangen raakt door de leegheid van het bestaan. Bij thuiskomst stort ze in en doet meerdere zelfmoordpogingen. Een paar maanden na uitgave van dit boek pleegt Sylvia Plath zelf ook zelfmoord wat dit boek een extra lading geeft.

Echter, ik vond het boek teleurstellend. De verhaallijn is flinterdun maar moeilijker is dat Sylvia Plath er nergens in het verhaal er in slaagde om je mee te slepen in de depressie waar de hoofdpersoon meeworstelt. Vooral het tweede deel waarin ze een aantal zelfmoordpogingen doet en opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting is weinig overtuigend. Ondanks het feit dat ze aan het genezen is, wat je kan aflezen aan het feit dat ze.op steeds lichtere afdelingen komt, krijg je geen inzicht in enige worsteling om beter te worden en ze lijkt ook qua denken helemaal geen ontwikkeling door te maken. Aam het einde van het verhaal is het leven voor haar nog net zo leeg, nutteloos en oneindig lang als aan het begin van het boek.

Helaas, maar nog steeds een prachtige cover.

Reacties op: De glazen stolp

15
The Bell Jar - Sylvia Plath
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker