Weer een sterke vrouw in de hoofdrol en de tijd dat dit niet mocht.
Dit is het 2e boek van " De Chocolade Dynastie" In deel 1 ging het verhaal over Anna-sophia en haar man Franz.
In deel 2 zijn deze 2 er ook zeker weer maar zijn de ouders van een mooie stel kinderen waaronder de volwassen zonen Nikolaus, Heinrich en Peter. Deze 3 zonen werken samen met vader Franz in de Chocolade fabriek. Ze hebben een mooi groot bedrijf ondertussen en de zonen zijn toe aan meer verantwoordelijkheden. Ze zien hun vader ouder worden en willen graag op alle vlakken hun steentje en verantwoordelijkheid bijdragen. Franz vind dit erg lastig om werk uit handen te geven.
De zonen zijn ondertussen zich aan het settelen en hebben alle 3 een mooie vrouw. De tot standkoming van de huwelijken is niet zoals nu maar is nog echt de uithuwelijking. Heimlich trouwt de mooie en slimme Apollonia.
Apollonia had nooit verwacht dat ze zou gaan trouwen. Ze wilde heel graag leren. Helaas was dit voor haar niet mogelijk. Toch lukt het haar om steeds meer kennis op te doen en zich te verdiepen in de zaken waar normaal alleen de mannen van Stollwerck zich mee bezig houden.
Ook in dit boek lees je de weg die voor vrouwen lastig is in die tijd en hoe ze zich staande houden. Zeker als je meer in je mars hebt dan alleen maar goede echtgenoot zijn.
De schrijfster heeft wederom een mooi verhaal met feiten verweven. Je leert veel over hoe het met her vrouwenrecht gesteld was in die tijd en hoe bekrompen er gedacht werd. Achterin het boek geeft ze ook nog meer uitleg over de personen en de gebeurtenissen en wat waar was en wat ze verzonnen heeft.
Ik vond het heel fijn om mee te mogen kijken in de geschiedenis van deze vrouwen en ook waar ze tegen aan liepen. Niet alleen de vrouwen maar ook veel andere zaken worden beschreven zoals men toe leefde en dacht. Het is een stukje geschiedins en een romantische jasje maar niet te zoetsappig.
Ik denk wel dat het verstandig is om deel 1 eerst te lezen en dan pas deel 2. Je kunt ze los lezen maar om meer te begrijpen hoe dingen in lekaar zitten is het wel een aanrader.
Nu weer wachten op deel 3.
Nu weer wachten op deel 3.