De rauwe realiteit van oorlog door de ogen van een jongen

Daisy Hofman 28 oktober 2025
Sommige boeken lees je, andere voel je. Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque hoort absoluut bij die tweede categorie. Dit aangrijpende verhaal neemt je mee naar de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar de jonge soldaat Paul Bäumer langzaam zijn onschuld en vertrouwen in de wereld verliest.

Remarque beschrijft de oorlog niet vanuit heldenverhalen of patriottische glorie, maar vanuit het beklemmende perspectief van een gewone jongen die gedwongen wordt te vechten. De details zijn rauw, tastbaar en soms bijna ondraaglijk eerlijk: de modder, de angst, het wachten, het verlies van vrienden. Je ruikt bijna de kruitdampen en voelt de uitzichtloosheid van het front.

Wat dit boek zo sterk maakt, is de menselijkheid die erdoorheen sijpelt. Ondanks de verschrikkingen blijft Paul een mens – iemand die nadenkt, voelt en twijfelt. Remarque weet zijn innerlijke strijd prachtig te vangen: het schuldgevoel, de vervreemding, en het besef dat de oorlog hem onherstelbaar heeft veranderd.

Geen vijanden, alleen slachtoffers

Wat me bijzonder trof, is dat Remarque geen duidelijke vijand aanwijst. De jonge soldaten aan beide kanten zijn even bang, even menselijk, even verloren. Dat maakt deze roman niet alleen een oorlogsverhaal, maar ook een aanklacht tegen het idee van oorlog zelf. Het is een pleidooi voor menselijkheid, geschreven in een tijd waarin de wereld daar hard behoefte aan had — en nog steeds heeft.

Mijn indruk

Ik vond Van het westelijk front geen nieuws een indrukwekkend en aangrijpend boek. Het laat zien hoe de oorlog van binnenuit voelt: de eenzaamheid, de angst en de uitzichtloosheid. Wat me vooral raakte, was dat de soldaten zelf vaak helemaal niet achter de oorlog stonden, maar simpelweg geen keuze hadden.

Conclusie

Remarque schreef bijna honderd jaar geleden een verhaal dat nog steeds recht in het hart raakt. Van het westelijk front geen nieuws is geen eenvoudig boek om te lezen, maar wel eentje dat blijft hangen. Een klassieker die iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten ervaren.

Meer recensies van Daisy Hofman

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.