Koud!!!

Daisy Hofman 02 november 2025
Soms lees je een boek dat voelt als een droom: helder en ijzig, maar tegelijk vol gevoel. Het ijspaleis van Tarjei Vesaas is precies zo’n roman — poëtisch, mysterieus en geladen met onderhuidse emoties.

Een vriendschap vol stilte

In een klein Noors dorp sluit de gevoelige, wat teruggetrokken Sis vriendschap met Unn, het nieuwe meisje in de klas. Hun band is direct en intens, alsof ze elkaar op een dieper, onuitgesproken niveau begrijpen. De dag na hun eerste echte ontmoeting besluit Unn te spijbelen en alleen op avontuur te gaan naar een bevroren waterval: het ijspaleis. Daar verdwijnt ze — opgeslokt door het ijs, en voor de buitenwereld voorgoed verloren.

Vanaf dat moment kantelt het verhaal. Sis blijft achter met schuldgevoel, verdriet en een bijna magische verbondenheid met de verdwenen Unn. De winter en het landschap weerspiegelen haar binnenwereld: stil, koud en verstild.

Beeldschoon en symbolisch

Vesaas schrijft niet zomaar over natuur of verdriet — hij verbeeldt het. Het ijspaleis zelf is een metafoor voor de bevroren emoties van de personages, en voor de ondoordringbare grenzen tussen mensen. Zijn taal is beeldend, poëtisch en soms zo dromerig dat je als lezer bijna moet gissen naar wat werkelijk gebeurt.

Dat maakt het boek zowel bijzonder als wat ontoegankelijk. Niet iedereen zal zich kunnen vinden in de symbolische stijl en het trage tempo. Voor wie van realistische verhalen houdt, kan het wat te fantasierijk of afstandelijk aanvoelen.

Mijn indruk

Ik vond Het ijspaleis een mooi en indrukwekkend verhaal over rouw, verlies en de kracht van vriendschap. De sfeer is ijzig en intens, en de beschrijvingen van de natuur zijn betoverend. Toch verloor ik af en toe mijn aandacht door de dromerige, haast onwerkelijke toon.

Toch blijft het een klassieker die indruk maakt — vooral door wat er niet gezegd wordt.

Eindoordeel:
❄️ Een poëtisch, verstild meesterwerk over vriendschap en verlies, dat je raakt zonder dat je precies kunt uitleggen waarom.
Beoordeling: 4 sterren.

Meer recensies van Daisy Hofman

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.