IJzersterke thriller over een relevant onderwerp

de_Stefs de_Stefs
29 mrt 2026

In de sterkste zus volg je 2 zussen, Claire en Demy, die opgroeien in een huis vol geestelijke en fysieke mishandeling en met seksueel misbruik. Je volgt hun verhaal door te lezen over het heden, met terugblikken naar hun jeugd. Het eerste deel van het boek is vooral heel confronterend, haast rauw. De beschrijvingen van het misbruik komen best hard binnen en je hoopt als lezer dat de zussen zich weten te ontworstelen aan de situatie.

Later in het verhaal volg je Claire die op zoek gaat naar Demy, die naar Brazilië is verhuisd met haar man. Op dat punt wordt het boek naast aangrijpend ook spannend. Angelique Haak heeft een schrijfstijl die je het verhaal in trekt. Daarnaast weer ze de personages goed neer te zetten, waardoor het huilen je soms nader staat dan het gruwelen. Toch neemt dit niets van de spanning weg.

Angelique Haak twijfelde of ze dit thema van huiselijk geweld wel moest gebruiken in een thriller, maar ik vind het geslaagd. Wat mij betreft heeft ze dus zeker een balans gevonden in het vertellen van een spannend verhaal en het aankaarten van een maatschappelijk probleem. En het heeft bij mij zeker meer bewustzijn gecreëerd over de omvang van de tragedie die femicide heet.

Ik las dit boek voor de lezersjury van de Hebban thrillerprijs 2026

Meer recensies van de_Stefs