Wat een bijzonder en boeiend onderwerp!
Tweede deel van de Wolters-Molenaarsserie
Auteur Frank Peters debuteerde eerder met het boek ‘Het meisje bij venster’. Dit boek was al een verassend debuut. Nu is het tweede deel ‘Drenkman’ verschenen. Met de opvallende, uitnodigende covers trekt de auteur je als lezer mee naar de duistere wereld van kunst, wetenschap, cultuur en onderzoekteams. Om de onderlinge relatie en de werkwijze van het duo Rik Wolters en Sandra Molenaars goed te begrijpen is het wel van belang om eerst het eerste deel te gaan lezen.
Geen alledaagse onderwerpen
Het boek ‘Drenkman’ heeft net als bij ‘Het meisje in het venster’ weer een zeer, en zeker niet alledaags, onderwerp. Vorige keer onderzochten ze een kunstroof en deze keer duiken we de wereld van de farmaceutische wereld in. Ik was zeer verbaasd over de kennis die de auteur wist te delen over paddenstoelen. Door de prettige schrijfstijl komt al deze informatie absoluut niet belerend over, maar is wel erg interessant.
De puzzelstukjes vallen goed en logisch in elkaar
De opbouw van het verhaal is daardoor origineel en spannend. Via een aantal mediaberichten, met afbeeldingen van krantenberichten – erg origineel – worden er direct een aantal nieuwe personages aan de lezer voorgesteld. Dan volgen er meerdere tijds- en verhaallijnen, en is het van groot belang dat je je aandacht er even goed bijhoudt om het overzicht niet kwijt te raken. Maar geduld wordt beloond en gaandeweg vallen de puzzelstukjes goed in elkaar en wordt het een logisch geheel.
Goede opbouw met echter een wat kabbelend middenstuk
Door de goede opbouw is er een goede afwisseling tussen het spannende gedeelte en de relatie tussen hoofdpersonages Rik en Sandra. De karakters worden dieper uitgewerkt en je begint ze al lezer steeds meer te begrijpen. Na alle informatie die je in het eerste deel te verwerken krijgt, volgt er in het middengedeelte van het verhaal wat meer rust. Echter kabbelde dit gedeelte, naar mijn mening, iets te traag voort. Wat het precies is kan ik niet zeggen, hetzelfde gevoel bekroop mij bij het vorige boek ‘Het meisje in het venster’. Dat wil niet zeggen dat het slecht is, integendeel. Wellicht is het contrast met het begin, waar alle informatie tot je komt, en het einde waar ook ineens weer van alles gebeurt, gewoon iets te groot.
Volksverhaal is onderdeel van het geheel
Het is ook erg origineel hoe auteur Frank Peters een volksverhaal in het boek ‘Drenkman’ heeft verweven. Dit in combinatie met de dood van de broer van Rik Wolters geeft weer een extra dimensie aan het verhaal. Meerdere onderwerpen maken het tot een informatief en spannend geheel. Meerdere thema’s komen aan bod: corruptie, manipulatie, de duistere kant van het menselijke brein, complexe relaties en angst. Maar zeker ook de kwetsbaarheid in vriendschappen en familieverband.
Complimenten voor de research
Auteur Frank Peters heeft wederom voor dit boek ‘Drenkman’ ongelooflijk veel research gedaan. En dat alles heeft hij tot een spannende en onderhoudende thriller weten te verwerken. Het einde is verassende en zet de deur naar een derde deel alweer op een kier. Gelukkig voor de lezers heeft ook auteur Frank Peters nog lang niet genoeg van het Wolters-Molenaars duo, en kunnen we gaan uitkijken naar een derde deel.
Geen alledaagse onderwerpen
De puzzelstukjes vallen goed en logisch in elkaar