De lezer wordt regelmatig verrast met een mooie cliffhanger....
Dit boek gaat verder waar het eerste deel eindigde en beschrijft de volgende twee levensjaren van Anne Shirley.
Anne is volwassener geworden, in werkelijkheid nog maar 16 jaar maar ze gaat een opleiding doen voor onderwijzeres en ze heeft plannen om verder te leren maar de situatie thuis gooit roet in het eten, Anne gaat lesgeven op haar ouder school en helpt Marilla met de boerderij. Helaas is de broer van Marilla onverwacht overleden tot hun grote verdriet.
Anne die nog steeds hartsvriendin is met Diana leert oude vrienden loslaten en nieuwe mensen kennen.
Ze is nog steeds even dromerig en zit nog net zo vol fantasie als in het eerste deel maar ze komt iets minder vaak in de problemen.
Marilla en Anne krijgen de zorg over een tweeling, de stoute Davey en zijn zusje Dora en ze zijn er maar druk mee. Dora is rustig maar in Davey herkent Anne haar jonge ik en ook hij komt regelmatig in de problemen.
Zo gaat het verhaal verder en ook deel twee is een boek met mooie zinnen en wijsheden die zo op een tegel zouden passen.
“We moeten vriendschap als een verheven ideaal zien en nooit bezoedelen door een gebrek aan waarheid en oprechtheid.”
Lucy Maud Montgomery kan een heel hoofdstuk vullen met brieven van de schoolkinderen aan hun juf die zo grappig en ontroerend zijn dat je ze stuk voor stuk wilt lezen en herlezen.
Ze heeft mooie, sprekende personages toegevoegd die echt wat extra’s geven aan het verhaal.
De lezer beseft soms dat Anne ondanks haar volwassener gedrag en keuzes die ze maakt zoals intrede in de dorpsverfraaiingcommité en dat ze nog maar 17 is als ze lesgeeft aan kinderen die maar een paar jaar jonger zijn dan zij.
Het maakt duidelijk dat Anne en Diana opgroeien in een hele andere tijd en dat we er nog van zouden kunnen leren. De sfeer van het Canada van toen lijkt goed weergegeven, er komt in die tijd wel meer begrip voor meisjes die door willen leren in plaats van vroeg verloven en trouwen.
De auteur verrast de lezer met zo nu en dan een mooie cliffhanger waardoor hoofdstukken mooi afgesloten worden en de lezer snel verder bladert naar het volgende hoofdstuk.
En ook aan het einde van dit boek laat de auteur weten dat Anne weer een nieuwe grote stap zal zetten in haar leven. Gelukkig heeft Hannie Tijman ook het derde deel vertaald dus we gaan heerlijk verder met het verhaal.