Wat een ontroerend verhaal en een heel mooie start voor deze reeks.
Kluitman lanceert deze zomer de nieuwe lijn ‘JIJ DOET ERTOE’. In deze lijn zullen boeken verschijnen met belangrijke maatschappelijke en sociale thema’s. Het is fictie en non-fictie voor diverse leeftijden. De eerste titel is de nieuwe Young Adult-roman De helft van mij van Nadine Swagerman.
Sara is een jonge tiener die met haar vader woont en gewoon haar eigen gang gaat. Een ogenschijnlijke eenvoudige opdracht van school zet echter alles op z’n kop. Sara heeft er zelf heel veel last van want deze opdracht overspoelt haar met vragen waar ze niet op zit te wachten. Dan is er een persoon waarbij ze zich gezien voelt maar ook dat brengt nieuwe gevoelens naar boven, wat moet ze hier nu mee??
De helft van mij is een verhaal over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Een verhaal over vriendschap, liefde en verlies.
Swagerman heeft zich voor dit verhaal echt verdiept in de leefwereld van jongeren. De verwoording van gevoelens die door het lijf van Sara razen zijn goed weergegeven. Ze begint het boek met de opdracht waar alles mee begint en daardoor komt de lezer gelijk goed in het verhaal.
De sfeer is soms wat donker en verdrietig wat dat is het onderwerp ook, maar Sara blijft een tiener en blijft ook in haar rol. De terugblikken helpen hier ook bij om een compleet beeld te krijgen van Sara. Ze kan naast verdrietig zijn gewoon lekker een filmpje kijken of leuke dingen doen met haar vriendinnen. Net als haar vriendinnen die lekker zichzelf zijn. En ook niet altijd weten wat er aan de hand is en hoe ze ermee om moeten gaan. Thema’s als rouw en vriendschap en liefde tussen jongeren en verhoudingen binnen het gezin/de familie komen mooi aan bod.
Daarnaast zijn er gesprekjes in what’s app waardoor de dialogen snel gaan, dat leest wel heel fijn.
Wat een ontroerend verhaal en een heel mooie start voor deze reeks. Zowel voor jongeren als mensen die privé of tijdens het werk met jongeren in contact komen.