Sterk debuut met een heel ontroerend verhaal.
De prijs van geheimen van Norma de Jong
@letterdelta uitgeverij
De Prijs van geheimen is de debuutroman van Norma de Jong, zij schreef eerder korte verhalen en toneelstukken waar ze zelf in speelde.
De proloog geeft de lezer al heel wat redenen om het boek te gaan lezen. Draadjes worden uitgezet en de verhaallijnen zijn gestart. Dan gaat het verhaal verder met gebeurtenissen in de jaren tachtig en in het begin van de vorige eeuw. Het lijken bijna losstaande verhalen maar het proloog doet vermoeden dat er wel degelijk een verband is. Als Ineke intern twee oude mensen gaat verzorgen die een groot geheim bewaren heeft ze geen idee welke invloed dit op de rest van haar leven zal hebben. Meer wil ik er eigenlijk niet over vertellen want ik gun de lezers net zo moment van schok en ontroering als ik heb gehad tijdens het lezen van de verschillende verhalen.
De jong heeft een vertellende schrijfstijl die de lezer goed meeneemt in het verhaal en wat ze wil vertellen. De accenten worden op het juiste moment gelegd en het leest prettig omdat ze niet eindeloos in herhalingen en verklaringen terugvalt.
De kunst om een lezer vanaf proloog zo mee te nemen in meerdere verhaallijnen hoort niet iedereen toe. De tijd waarin de hoofdpersonen jong waren en niet wisten wat er op hun pad zou komen, de verdere jaren in verschillende leeftijden en ervaringen dan later, als ze zich verder prijs moeten geven omdat ze zorg nodig hebben.
Alles wordt geillustreerd door hele mooie klassieke muziek die ook na het lezen via QR code te luisteren zijn. Een mooi aandenken aan een bijzonder boek.
Onroerende romantiek en soms een hartstochtelijke scene die op respectvolle manier geschreven is die in de tijd waarin het gebeurd is past.
Het verhaal maakt duidelijk dat thema’s die nu veel in het nieuws zijn niet nieuw zijn maar van alle tijden. Alleen toen achter gesloten deuren en nu op in de media.
De gebeurtenissen laten ook zien dat er altijd mensen zijn die niet zullen oordelen, en helaas ook mensen die dat wel doen. En wat voor verdriet dat met zich meebrengt. Het verdriet om wat niet mag zijn wordt op de lezer overgebracht en kan niet anders dan de lezer ontroeren.
Het is dus een goed boek om in een leesclub te bespreken.
De plot van het boek komt ook voor de ervaren lezer toch nog onverwacht als gebeurtenissen uit de proloog met de andere gebeurtenissen worden gelinkt. Bijna thriller achtig geschreven op de laatste bladzijdes van het boek en daarmee is dit een boek dat niet snel vergeten zal worden.
@letterdelta uitgeverij
Het is dus een goed boek om in een leesclub te bespreken.