gemiste kans

Diane Kooistra (dianesboekenhoekje) Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)
8 mrt 2020

Brigitte vlucht na een moeilijke jeugd waarin ze zich niet erkend en gekend voelt het huis uit. Ze komt via een internetcontact in een sekte in Amsterdam terecht waar ze verschrikkelijke dingen moet doen en waar ze veranderd van een onschuldige tiener naar een persoon die ze zelf niet meer kent. Op een dag kan ze wegkomen bij de sekte en komt ze weer thuis. Daar probeert ze haar leven weer op te bouwen maar door wat er allemaal gebeurd is in die vier jaar in Amsterdam gaat dat niet zomaar. Ze valt regelmatig terug in haar oude gedrag en kan oude patronen niet loslaten.

Ik was geïntrigeerd door de flaptekst omdat ik net ook een ander boek over leven in een sekte had gelezen en begon met lezen, tijdens het lezen kreeg ik een heel onvoldaan gevoel. Ik kom er namelijk niet achter of dit een fictief of non-fictief verhaal is. Waar zijn de verhalen uit het boek op gebaseerd? Is er research gedaan? Van wie is dit dagboek? En dat is jammer dat het nergens op gebaseerd is. Het verhaal is gewoon een verhaal, waarschijnlijk aan de fantasie van de schrijver ontsproten maar hij doet nogal wat uitspraken over het leven in sektes die ik beter onderbouwd had willen zien. Mensen die uit een sekte wegkomen, komen daar volgens mij niet zomaar weg, hebben nadien psychische hulp nodig en begeleiding. Door het gebrek aan dit alles komt het onrealistisch over en kan ik het verhaal geen plekje geven. Ik mis een voor- of nawoord waarin het een en ander verklaard wordt. Het is echt jammer want ik had best goede verwachtingen van dit boek en aan de schrijfstijl ligt het verder niet. Het ligt hier echt aan de inhoud en het verhaal erachter.

Meer recensies van Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)