Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

praktische informatie met lyrische teksten maken van dit boek een heerlijk vakantieverhaal in boekvorm.

Diane Kooistra 10 juli 2024

Arnout Houben werkte mee aan tv programma’s als Man bijt hond en over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar ik heb hem zelf “leren kennen” door de uitzendingen van wandelprogramma’s als Dwars door België en Rond de Noordzee.
Het inspireerde ons tot het plannen van een vakantie door België om de mooie plekken te ontdekken.
In de afgelopen maanden volgden mijn man en ik Arnout met zijn vrienden Ruben en Philippe. Het kijken naar een tv serie is echter heel anders dan het lezen over het wandelen en gelukkig mocht ik dat van uitgeverij Balans ook ervaren.

Wat eerst opvalt is de overzichtelijke indeling van het boek.
Het boek is in zes delen verdeeld en bevat eerst informatie over het gebied dat doorkruist gaat worden, gevolgd door een kaart met herkenningspunten die daarna uitgebreider beschreven worden.
De verschillende wandelingen en zelfs gesprekken van de serie zijn goed terug te vinden. Het is dus een fijn naslagwerk.
Tijdens een vakantieweekje in de omgeving van Steenwijk kwamen we bekende punten tegen. Deze keken we dan ’s avonds terug via de NPO maar ze werden ook teruggevonden in het boek dankzij de overzichtelijke kaarten.
De kaarten en de herkenningspunten worden afgewisseld met belevenissen die op een persoonlijke manier door Ruben zijn beschreven. De ontmoeting met Sylvia AnthonJ die wijn produceert en een gesprek heeft met Arnout tijdens zijn bezoek. Hij bespreekt dan ook de ziekte waar ze aan lijdt en vraagt of ze bang is voor wat onvermijdelijk komen gaat. Of veel later in Vlaanderen de greenkeeper van de golfbaan die ook vertelt over de gevaren van nu zo veel jaren na de Eerste wereldoorlog. Als er dan ook gedeeltes volgen over de gedenkplaatsen maakt dat best wel indruk.
Arnouts praatjes tijdens de ontmoetingen gaan meerdere keren verder dan het gewone “Hoi, hoe gaat het? Goed. Fijne dag -verhaal.”
Naast deze momenten is er ruimte voor foto’s. Mooie gepositioneerde foto’s van monumenten en plekken waar ze langs lopen maar ook van de groep vrienden die gezellig met elkaar aan het wandelen zijn of een biertje drinken.

“We flirten constant met de taalgrens en steken die meermaals over.”

Arnout zoekt voor een wandeling alles uit over de gebieden waar ze gaan lopen en dat blijkt ook uit de geschiedenisfeiten die gaan over bekende en onbekende mensen uit de geschiedenis zoals Floris de vijfde maar ook gebeurtenissen zoals waternoodrampen of een brand in een kerk.
Hierdoor ontmoeten ze ook weer andere bijzondere mensen tijdens geplande afspraken waarmee ze de natuur intrekken. Ze maken dan bijvoorbeeld ook spannende gebeurtenissen mee zoals een te lage brug tijdens een tochtje in de Biesbosch. De passie van deze mensen is heel mooi verwoord.
Dit alles bij elkaar maakt dat het een boek is om mee te nemen op een van de vele wandeltochten, gemotiveerd om naar buiten te gaan zul je verschillende gebieden herkennen. Wij herkenden bijvoorbeeld het oude mannetje dat in Vollenhoven over de deurpost hing. En het café dat dicht was #dwarsdoordelagelanden Arnout Hauben: 'zijn er grotere teleurstellingen in het leven dan een cafe dat dicht zit'... of het winkeltje in Blokzijl waar ze een pet kochten, U bent al de zoveelste bezoeker die mij ernaar vraagt of het hier was…..

“Duizend kilometers zitten in onze benen, evenveel ontmoetingen en verhalen zijn onze harten rijker.”

Houben kan praktisch beschrijven van de omgeving goed afwisselen met soms lyrische teksten waarin hij zijn passie voor deze wandelingen deelt met de lezer.

Dwars door de lage landen deel twee is een heerlijk vakantieverhaal in boekvorm. Door de manier waarop het geheel in elkaar zit heeft de lezer echt het gevoel dat hij meeloopt met “de wandelende vrienden.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.