Google maps kon het plaatsje Cliffehaven niet vinden maar de lezer heeft het dorpje en haar bewoners na een paar pagina’s in haar hart gesloten.

Diane Kooistra 16 januari 2022
Ellie Dean heeft onder haar eigen naam, Tamara McKinley, diverse boeken geschreven die zich afspelen in haar geboorteland Australië. De Cliffehaven serie speelt zich af in Engeland en bestaat inmiddels (2021) uit 18 delen.

We leren in dit boek Rita kennen die achterblijft in het plaatsje Cliffehaven terwijl haar vader uitgezonden wordt naar het front. In het dorpje staan mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar, gelukkig zijn er een aantal vriendinnen en families waar ze altijd op terug kan vallen. Het is moeilijk om niet op te geven maar Rita is vast van plan om mee te helpen tijdens de strijd en de hoop niet op te geven.

Het verbaasde Rita hoe eenvoudig het was om anders naar het leven te kijken en te zien dat het niet een en al somberheid en hopeloosheid was.”

Ik heb de andere delen niet gelezen maar vond het geen probleem om mijn draai te vinden tijdens het lezen als Rita op de eerste pagina’s afscheid neemt van haar vader omdat hij het leger in gaat en zich ontfermt over Louise die, nadat Engeland aan Italië de oorlog heeft verklaard, ook alleen achterblijft.
Ellie Dean vergeet niet om naast alle grote gebeurtenissen tijdens deze oorlog ook de kleine handelingen van de hoofdpersonen te benoemen. Hierdoor staan ze op als echte mensen en lijkt het verhaal waargebeurd. Vandaar mijn zoekactie op google. Maar dat is het niet. Deze serie met haar hoofdpersonen is bedacht door Ellie Dean.
Er is veel te lezen over hoe mensen met elkaar omgaan als alles om je heen onzeker wordt. Buren worden van het ene op andere moment vijanden en kijken elkaar niet aan omdat ze in Italié geboren zijn.
De meiden Rita, Cissy, May en Anne moeten in deze tijd hun mannetje staan, zowel thuis als in het leger en dat zorgt voor een mooie roman met hele spannende momenten.
Een boek dat fijn leest door de prettige schrijfstijl en je in een razende vaart meeneemt naar Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer recensies van Diane Kooistra