Roos Verlinden weet hoe de lezer geboeid blijft en hoe ze de lezer kan vermaken.
Het was een heerlijk leesweekend, wat heb ik gelachen en ik kreeg rode konen. Een heerlijke feelgood voor vrouwen van alle leeftijden
Genant - Roos Verlinden
Iskander-uitgevers Marjan van den Berg
Het boek heeft een prachtig mooie en heel eenvoudige cover. Een mooie tekening zegt vaak meer dan heel veel woorden. In het boek staat Els centraal. Zij is een negenzestig jarige gepensioneerde onderwijzeres, sinds een aantal jaren weduwe en een van de bewoners van Het Nieuwland, een appartementencomplex voor ouderen. Haar leven en vooral haar gevoelens komen met een schok tot stilstand als ze bij de crematie van haar overbuurvrouw een man ontmoet. De ontmoeting is genoeg om de wereld om haar heen met een andere blik te bekijken. Zelfs de kookcursus die ze geeft komt in een ander daglicht te staan. Ze observeert alles met een spatje ironie en zelfspot en neemt de lezer mee in haar gedachten en overpeinzingen. Het is het ene moment hilarisch en het volgende moment ontroerend. Mannen gaan een nieuwe rol spelen in haar leven.
Daarnaast lijkt het alsof ze “wakker” wordt. Ze ruimt de spullen van haar overleden man op en gaat op reis.
De schrijfstijl van Roos Verlinden is er een waar een zekere vorm van ervaring naar voren kan, ze weet hoe de lezer geboeid blijft en hoe ze de lezer kan vermaken. Het is een heerlijk boek om te lezen omdat het zo herkenbaar is wat ze ziet. De reacties van Els zijn heel natuurlijk en ook haar mindere kanten worden niet gemeden. Dat maakt van haar een echte hoofdpersoon. Het zou zomaar jouw buurvrouw kunnen zijn. Een beetje stout maar ook zo netjes. Het is een verhaal maar soms leest het als een verzameling columns die perfect in een damesblad zouden passen. Columns waar je wekelijks naar uitkijkt omdat je wilt weten wat ze nu weer meegemaakt heeft. Het leven houdt namelijk absoluut niet op na je zestigste blijkt maar weer…..
Het boek deed mij ook een beetje denken aan de geheime dagboeken van Hendrik Groen. Ze zou perfect in de vriendengroep van Hendrik passen.
Gênant is een boek gevuld met mooie observaties, een dosis zelfspot, een vleugje humor en een scheutje ontroering. Een must read voor elke vrouw die ook eens anders naar de wereld om haar heen wil kijken.
Deze recensie werd eerder geplaatst op mijn facebook pagina Diane's Boekenhoekje