Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nostalgie en mooie verhalen in de bekende gouden band, leuk voor jonge lezers en verzamelaars

Diane Kooistra 21 februari 2024

Het grote gouden autoboek is een verzameling van de volgende boeken:
De gele taxi die bewerkt van Lucy Prague Mitchell e.a uit 1946
Grote auto’s kleine auto’s van Richard Scarry uit 1959
Meneer Mooi Weer van Kathleen N Daly uit 1964
Hoep zei de chauffeur van Myriam uit 1950
Het bovenzeeërtje van Paul Steenhuis geen jaartal bekend

Stuk voor stuk auteurs die ervaring hebben met het schrijven van boeken voor kinderen.
En de vertalers hebben echt hun best hebben gedaan om de sfeer van het boek te behouden.

De gele taxi is een boek dat bij voorlezers veel nostalgische gevoelens zal opwekken, In mooie ‘ronde’ tekeningen en korte teksten van maximaal een halve pagina wordt vertelt hoe Tom en zijn moeder haast hebben om de trein te halen. De spanning wordt opgebouwd omdat de trein echt niet zal wachten.
Mooi detail: Door het gebruik van schuingedrukte woorden worden er accenten op thema’s gelegd en wordt de voorlezer uitgedaagd om verschillende stemmetjes te gebruiken tijdens het voorlezen.

Grote auto’s kleine auto’s geeft dezelfde sfeer weer als in het vorige boekje. Ronde tekeningen met leuke details. Hele korte teksten op pagina’s die gevuld zijn met mensen, dieren en auto’s maken dat dit boek al geschikt is voor jongere kinderen.
Het verhaal gaat over de verschillende taken die mensen en auto’s hebben.
Mooi detail: De verschillende kleuren auto’s geven elke auto ook een eigen karakter.

Meneer Mooi Weer is een boekje dat weer iets terug gaat in de tijd en past bij het Amerika van toen. De teksten staan niet altijd onderop de pagina maar soms kris kras op de pagina. Dat gezinnen er toen anders uitzagen dan de gezinnen van nu is ook goed te zien maar ook goed uit te leggen. Het verhaal gaat over omkijken naar elkaar en voor elkaar zorgen.
Leuk detail: de teksten rijmen niet met woorden maar wel met ritme.

Dit verhaal gaat over een vis die wel eens wilde weten wat er boven de zee te beleven viel. Zijn vriend, de inktvis, bouwt daarom speciaal voor deze avonturier een bovenzeeërtje en het visje gaat op pad. Het geheel doet wat moderner aan en valt op omdat het over de wereld onder water gaat. Het onderwerp is ergens anders willen zijn en kijk naar de wereld om je heen.
Leuk detail: De pratende dieren spelen in dit boek een belangrijke rol

De vormgeving is heel erg mooi, gelukkig zijn veel zaken origineel gebleven. Een cadeauboek met de bekende gouden rand. Leuk voor verzamelaars en voor mensen die van bijzondere kinderboeken houden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.