Dit boek valt op door de bijzondere personages die Judith Visser gekozen heeft

Diane Kooistra 31 oktober 2023
Judith Visser is bekend van haar boeken als Tegengif, waar ze mee debuteerde in 2006. Daarna schreef ze verschillende (autobiografische) romans, kinderboeken en thrillers. Ze woont in Rockanje met een roedel wolfshonden. Deze honden helpen haar om om te gaan met de prikkels in haar omgeving. Samen met hen geeft ze lezingen over autisme.

Het meisje met de halve ster begint in de eerste dagen van de Tweede wereldoorlog. De Duitsers vallen ons land binnen en Nederland wordt na het bombardement van Rotterdam bezet door de Duitsers. Voor Joden wordt de situatie onleefbaar en daar lezen we tegenwoordig veel verhalen over. Visser vestigt met dit boek ook de aandacht aan een van de wolven uit Rotterdamse Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp. Zijn naam is Chaver. Hij weet te vluchten en vindt een veilige haven bij Saul in Rockanje.
Debra is een half Joods meisje met een Joodse vader die de wereld om zich heen ziet veranderen tot er voor haar ook niets anders overblijft dan te vluchten. Ze bedenkt een riskant plan om veilig de oorlog door te komen én haar broertje in de gaten te houden.

“Dat de Duitsers steeds verder gingen met hun getreiter, verbaasde me niet. Wat ik wél verrassend vond was dat iedereen eraan meedeed.”

De titel Het meisje met de halve ster is heel goed gevonden vanwege de dubbele betekenis die de lezer vanzelf zal ontdekken tijdens het lezen van het boek.
Een ontroerend verhaal volgt met gebeurtenissen waar we bijna allemaal wel van gehoord of over gelezen hebben.
Dit boek valt echt heel erg op door de bijzondere insteek die Visser heeft gekozen. Het boek wordt namelijk door twee bijzondere hoofdpersonen verteld, de een mens, de ander dier en dat geeft een beetje het gevoel dat het een sprookje is. Maar dat is het niet.
De stukjes van Chaver komen heel natuurgetrouw over, zijn band met Saul en Debra is bijzonder maar zo ontroerend om te lezen. Visser weet heel veel van de wolf.
Daarnaast geeft Visser ook de verschillende karakters en reacties op de maatregelen weer. De stukjes uit het Joods Weekblad onderschrijven het gevoel dat Visser goed research heeft gedaan. Ze laat ook echt zien hoe verschillend en vaak afwachtend de reacties zijn van de Joden.

“Hier kon ik misschien veilig zijn.”

Het is door het algemeen taalgebruik en de gedachtegangen van de wolf ook goed te volgen voor de jongere lezers.
Alles wordt heel rustig en uitgebreid geschreven maar er zit een onderlaag in het verhaal dat het heel spannend maakt dat uitnodigt tot vlot doorlezen.

Het meisje met de halve ster is een ontroerende jeugdroman over een bijzondere vriendschap in een tijd die we nooit mogen vergeten.

dianesboekenhoekje

Meer recensies van Diane Kooistra