Een mooi familieverhaal met meerdere thema’s...

Diane Kooistra (dianesboekenhoekje) Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)
13 mrt 2023

Kirstin Rozema is al een aantal jaren bekend als auteur van romans, thrillers en kinderboeken. Over Toekomstnevel, haar vorige roman met als een van de onderwerpen de ziekte Creutzfeldt-Jakob schreef ik:” Kirstin heeft een meer dan ontroerend verhaal geschreven met veel emotionele momenten over deze vreselijke ziekte.”

In Ik zorg voor je maakt de lezer kennis met het gezin van Lucy, ze is vijf jaar getrouwd met Ben en heeft een stiefdochter Sascha die lekker aan het puberen is. Als Sascha in het ziekenhuis terechtkomt kan Ben niet naar huis komen. Als hij vertelt waarom stort Lucy’s wereld in…..

Naast schrijven zijn we samen druk bezig met de organisatie van boekenfestivals voor verschillende genres.

Kirstin Rozema wil in het begin van het boek de lezer heel graag van alles vertellen over de hoofdpersonen en wat er allemaal speelt, in hun gedachten en in de wereld om hun heen. Dat zorgt ervoor dar deze mensen gelijk goed binnenkomen bij Lucy en haar gezin.
De verschillen in de cultuur en omgangsnormen in Duitsland en Nederland worden door kleine voorbeelden al snel duidelijk.
Gesprekken tussen de hoofdpersonen lijken soms wat onlogisch te verlopen maar dat heeft de sfeer wel goed weer. Als iemand zelf in deze situatie zou belanden zouden zijn of haar gedachten ook niet geordend zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de woede van Lucy afgewisseld door momenten waarop ze oplossingen probeert te bedenken voor de problemen die ze tegenkomt. Heel natuurgetrouw hoe dit beschreven is.
Het verhaal maakt sprongetjes van heden naar verleden en dat weet Rozema goed te ondervangen door steeds goed te beschrijven wat er gebeurd en waar of wanneer dit plaatsvindt.
De bepalende momenten voor het verhaal krijgen extra aandacht die ze ook verdienen. Er zit genoeg in het boek om verder over na te denken en de titel dekt meer dan de lading.
Uiteindelijk komt dochter Sascha met dé oplossing voor alles en dat moment is ontroerend. Het is een oplossing zoals een tiener die kan bedenken en die voor volwassenen te gemakkelijk en te onlogisch lijkt. Gelukkig zorgen ze in dit gezin voor elkaar en dat lijdt tot een mooi einde van dit onroerende familieverhaal.

Ik zorg voor je is een mooi familieverhaal met meerdere thema’s die samen met de fijne schrijfstijl van Kirstin Rozema zorgen voor heerlijke leesuren.

Meer recensies van Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)