Lezersrecensie
Mooie roman waarin een familie een pittig onderwerp bespreekt.
Judith de Graaf is psychotherapeut en systeemtherapeut in Utrecht. Ontijd is haar debuutroman.
Ik heb de betekenis van de titel opgezocht en in het woordenboek staat:
1) Onbehoorlijke tijd 2) Ongelegen ogenblik 3) Ongeschikt ogenblik 4) Ontij 5) Slechte periode. Een betere titel voor dit boek was niet aan de orde geweest. Het past helemaal bij dit thema.
In Ontijd besluit kunstenaar Leo dat het genoeg is geweest, na een herseninfarct lukt het hem niet meer om zijn passie uit te voeren, het schilderen. Hij vertelt terloops aan zijn kinderen dat hij de spullen om zijn levenseinde in eigen hand te nemen in de kast heeft staan omdat hij niet op de manier wil overlijden als zijn eigen vader heeft gedaan, oud en dement in een tehuis.
Zijn kinderen en ex-vrouwen hebben veel moeite met dit besluit en proberen op allerlei manieren hem hiervan te weerhouden waardoor er in de familie rondom Leo een bijzondere verandering merkbaar wordt….
‘Minder bang voor het leven, minder bang voor de dood.’
Door middel van het bekijken van zijn eigen schilderijen laat Judith de Graaf de lezer kennismaken met Leo en beschrijft ze in een paar alinea’s zijn huwelijken en kinderen.
Hij heeft geen gemakkelijk leven gehad en het de mensen om hem heen ook niet gemakkelijk gemaakt. Vanaf het eerste moment voelt de lezer de nood waar hij in zit, De frustratie omdat hij er alles aan heeft gedaan om te herstellen .En als hij dan de moeilijke beslissing heeft gemaakt dat het genoeg is geweest de strijd met zijn kinderen.
Het verschil hoe ieder kind tegen deze beslissing aankijkt en benaderd vanuit zijn of haar belevingswereld, De een als moeder, de ander als zoon en de derde als arts.
De gesprekken zijn intiem en persoonlijk, ook redelijk pittig en confronterend van aard.
Toch is het echt een roman en geen zware kost dat er gelezen wordt.
Deze roman wordt gelezen terwijl de gedachten van de personages en ook die van de lezer alle kanten opgaan.
Toch is de toon hiervan ondanks het moeilijk bespreekbare onderwerp opvallend rustig, nuchter en niet vol tranen.
Dit boek is mooi om zelf te lezen maar nog beter om in een leesclub te lezen omdat er naderhand veel vragen zijn die in een groep heel goed besproken kunnen worden.
3
Reageer op deze recensie