Prins van Perzié is een roman dat mij nog lang bij zal blijven. Daarnaast is het een mooie les voor de lezer.
Tessa Afshar groeide op als moslima in Iran. Op haar veertiende ging ze naar een Engelse meisjesschool in Amerika. Daar keerde ze zich tot het Christendom en ging ze theologie studeren. Alles wat ze heeft geleerd over God en Zijn liefde geeft ze via haar romans door aan anderen.
“Dit was Gods belofte, geen dor land kon Zijn hand tegenhouden. Een hof wachtte, zelfs voor een gevangene als ik.”
In het eerste hoofdstuk wordt de lezer door de gedachten van Keren meegenomen in de situatie waar zij en haar ouders in zitten, gevangenen van Juda, ballingschap in Babylonië. Ze zijn arm en Keren wordt verkocht aan Daniél om te gaan werken. Na verschillende taken te hebben geprobeerd blijkt ze een bijzonder talent te bezitten, namelijk het schrijven. Haar meester ziet haar talent en intelligentie en geeft haar les wat voor meisjes in die tijd heel bijzonder is. Ze krijgt hier kansen die ze anders nooit zou hebben gekregen en komt op hele bijzondere plaatsen zoals de Hangende tuinen van Babylon.
Ze leert zwaardvechten en krijgt les van Daniél, samen met zijn zonen en hun beste vriend Jared. Met hem bouwt ze een bijzondere band op.
Als er iets heel fout gaat moet ze vluchten voor haar leven. Jared blijft achter. Ze komt in het land van de Mediers terecht en mag een herdersjongen les gaan geven…..Als ze erachter komt wie deze jongen in werkelijkheid is beseft ze dat haar bestemming wel een hele bijzondere is.
Tessa Afshar neemt de lezer mee naar een bijzondere en moeilijke tijd in de Bijbelse geschiedenis. Keren en Jared vertellen ieder hun eigen verhaal en het is ook een heel spannend boek waarin mooie verhalen en verschrikkelijke gebeurtenissen worden gedeeld. Het is heel afwisselend en de personages zijn goed omschreven, met hun mooie en minder mooie karaktereigenschappen maar ook met hun twijfels.
De sfeer in het boek is bijbels, elk hoofdstuk wordt ingeleid door een Bijbelse teksten die nu een andere betekenis krijgen tijdens het lezen van dit boek. Het moment dat Keren haar plek gevonden lijkt te hebben blijkt dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn en dat Zijn plan soms voor mensen op dat moment niet te begrijpen zijn. Een mooie les voor de lezer.
Tessa Afshar vertelt dat het verhaal is gebaseerd op historische figuren die ook een rol spelen in de Bijbel, zoals Daniël, Kores en Nebukadnezar.
Ze heeft haar uiterste best gedaan om deze personages en de gebeurtenissen met een fictief verhaal samen te voegen rondom de personen Keren en Jared. Wat mij betreft is ze daarin geslaagd.