Heel aardig, maar niet zo goed als verwacht
- S P O I L E R - (vind het zelf wel meevallen, maar ik vertel nét iets meer dan in de meeste recensies...)
Lees je wel eens een boek? En zit daar soms een roman tussen? Dan heb je vast wel eens van Haruki Murakami gehoord. Hij komt trouwens ook vrij vaak voorbij in quizzen..
Enfin, de de bekende Japanse schrijver die graag gebruik maakt van fictie en fantasie. Ik heb nu net mijn tweede boek van hem uit. In die verhalen komt echter weinig tot geen fictie voor... Wil je dat juist graag? Zorg dan dat je van te voren weet welke titels je moet hebben.
Norwegian Wood was Murakami's echte doorbraak. Hij heeft daarvoor ook een aantal boeken geschreven, maar die zijn pas goed gelezen na publicatie van dit werk. Het boek sprak mij aan vanwege de titel (nummer van The Beatles) en de kaft (gitaar). En ik had er al vrij veel over gelezen. Als je wel eens iets leest over literatuur, ontkom je niet aan Murakami.
In Norwegian Wood volgen we Wantanabe. Een vrij serieuze jongen die theaterwetenschappen studeert in Tokio. Het is een niet alledaagse student. Hij leest literatuur, volgt zijn studie behoorlijk serieus, heeft een zeer opgeruimde kamer en geniet al van een goed glas whisky. En hij wordt verliefd. En wel op de vriendin van zijn inmiddels overleden beste vriend. Gaat Wantanabe voor een toekomst met deze Naoko? Of kiest hij voor een medestudent, Midori?
Norwegian Wood is een goed geschreven roman. Ik kon me persoonlijk behoorlijk identificeren met de hoofdpersoon. Ik wilde steeds verder lezen omdat ik benieuwd was wat er ging gebeuren. En dat is ook de kracht van dit boek: je wilt constant weten wat er gaat gebeuren. En dat terwijl er eigenlijk niet héél veel gebeurt. Aanvankelijk niet, tenminste...
Tegelijkertijd is dat misschien ook de zwakte. Het boek komt tekort om als topper bestempeld te worden. Het taalgebruik is goed en af en toe heel goed, maar niet meesterlijk. De gebeurtenissen zijn ook niet spectaculair en het slot ietwat voorspelbaar. Al met al een verdiende drie sterren. Toch ga ik in de toekomst zeker nog eens een Murakami proberen. Want het lezen van dit boek beschouw ik absoluut niet als verloren tijd!