sterk debuut
Wat is dit een goed boek! Ik ontdekte dit boek doordat de auteur Andries Bik me had getagd in een bericht. Ik ben blij dat ik zijn boek heb gelezen. Ik was aangenaam verrast toen ik las dat dit boek deel 1 is van een trilogie en kijk er dan ook naar uit om in de toekomst de volgende twee boeken te lezen. Het verhaal begint al straf gewoon door de omschrijving van zijn cel waar Andries in terecht komt. Het klinkt inderdaad als een vijf sterren hotel waar je op kosten van de staat een periode goed kan ontspannen en je verder kan ontwikkelen. Het verhaal is zeer uitgebreid geschreven en verdeeld over 65 korte hoofdstukken. Op zich vind ik dit een leuke manier van lezen want door de korte hoofdstukken leest het erg vlot. Ook Andries zijn vlotte schrijfstijl en de nodige emoties en humor maken dat dit boek makkelijk te lezen is. De foto’s en documenten die zijn toegevoegd vormen zeker een meerwaarde (al waren deze op e-reader helaas niet echt leesbaar, maar toch heel goed idee). De brieven correspondentie met zijn moeder en familie en vrienden was hartverwarmend om te lezen.
Bij het lezen van Andries zijn levensverhaal zijn er meerdere zaken waar ik bedenkingen bij heb: het is onbegrijpelijk hoe de politiek werkt en waar het belastingsgeld heen gaat, hoe komt er zoveel drugs in de gevangenis terecht, hoe is het mogelijk dat er scheermesjes in de cel liggen en dat er (stanley)messen beschikbaar zijn? Zeker als je bekijkt waarvoor die meeste mensen in de gevangenis zitten. Echt te absurd voor woorden! Ik vind dat Andries het erg goed heeft volgehouden die vijf en een halve maand in de PI in Zwolle. Hij bleef positief ingesteld, gebruikte zijn tijd om zijn lichaam en geest verder te ontwikkelen, leerde maar liefst 4 studies tegelijk, werkte duidelijke toekomstplannen uit en maakte een handig doe-boek genaamd FBI Zwolle.
De echte straf is het gevoel van vrijheidsontneming. Je weet niet wat vrijheid echt betekent, tot het je afgenomen wordt.