Bijzonder mooi en waardevol boek over een zus met een eetstoornis
Geschreven naar de gelijknamige dcoumentaire van Lore Mechelaere en Het Peloton dat het waargebeurde verhaal verteld van Hannah en haar strijd tegen haar eetstoornis.
Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Fien, het 10 jarige zusje van Hannah. Sinds Hannah naar de hogere school gaat, is hun vriendschap als zusjes bekoeld. Hannah verandert, begint te puberen en krijgt andere hobbies. Fien vindt dat moeilijk. Hannah is heel streng voor zichzelf; haar kamer is super netjes, voor alle toetsen moet ze een 9 halen en de teksten van de toneelclub moeten foutloos gaan. Bij die toneelclub leert ze Rocco kennen, waar ze verliefd op wordt. En Suze. De Perfecte Suze in de ogen van Hannah.
“Alles wat Hannah doet is top. Top-zwemmen, top-opruimen, zelfs top-zwarte-lijntjes-bijwerken. Maar kun je wel overal tegelijk de beste in zijn?”
Op een dag ontdekt Fien dat Hannah een krokodil bij zich heeft die haar vertelt dat het slecht is om te eten, dat ze niet goed genoeg is, niet mooi genoeg en niet leuk genoeg.
Fien doet er alles aan om Hannah te helpen, maar het lukt niet. Hoe gaat ze Hannah er van overtuigen dat ze hulp nodig heeft en dat de krokodil niet haar beste vriend is?
“Volgens het boek dat ze nu leest is het moeilijk om van een krokodil af te raken. Zo’n venijnig beest krult vast zijn staart rond je benen en dringt zich voortdurend aan je op.”
Een heel indrukwekkend verhaal. Je leeft mee met Fien en Hannah. Het is hartverscheurend als je bedenkt hoe moeilijk Hannah het heeft met zichzelf, maar ook de impact die het op haar kleine zusje heeft en de rest van het gezin. Mooi ook dat de eetstoornis wordt uitgebeeld door de krokodil die ze met zich meezeult. Dat maakt het heel beelend voor kinderen (en volwassenen). Een boek dat je niet zomaar in de schoolbieb zet denk ik, maar gebruikt als je het ‘nodig’hebt. Of om voor te lezen in de hoogste groepen en er een goed gesprek over te hebben. Het is heel mooi en integer geschreven. En toch ook in kindertaal. Bijzonder mooi en waardevol boek!