Thor

een_kast_vol_boeken 20 november 2025
Verhalen over de goden van het Hoge Noorden.

Maar liefst 18 dikke hoofdstukken over alle bekende goden, zoals Odin en Frigg, Thor, Freya, Feryr, Loki, Heimdall, Njord, en nog vele anderen. Allemaal komen ze voor in dit dikke verhalenboek.
Deels bekende verhalen, deels onbekend (voor mij althans).
Hier en daar wat gruwelijk (doorgesneden kelen en een heel aantal moorden) en ook qua taalgebruik echt wel een boek voor de meer ervaren lezers. Het is niet een ‘makkelijk’ boek, maar wel heel goed te gebruiken in je thema’s op school. Of losse delen van de hoofdstukken als close reading teksten.
Ik denk dat je als kind wel al interesse in het onderwerp moet hebben om dit op te willen pakken, maar dan is het ook wel ‘dik’ genieten.
Het echt een pareltje, zo uitgebreid en met mooie tekeningen.

Het begint met het scheppingsverhaal en daarna gaan we door de tijd heen met allerlei andere verhalen over de goden, rotsreuzen, dwergen, maar ook de ‘gewone’ mensen. Tot aan het einde van de tijd.
De verhalen spelen zich af in Midgaard, Asgaard Utgaard, Nidaros en het Nevelrijk.
Hier en daar nog een gedicht toegevoegd en aan het begin en aan het eind wat pagina’s met uitleg over De Edda en een overzicht van de goden en hun kinderen.

“De goden zijn geboren, hun werelden geschapen.
Van schurkerige schelmen tot welbespraakte knapen.
Van bandeloze bruten tot schrandere godinnen.
Hun dragen zijn gesponnen, hun leven kan beginnen.

Wij Nornen zijn hun muzen, wij weven hun verhalen.
Wij trekken aan de touwtjes, wij zijn het die bepalen.
Wij spinnen alle draden én we knippen ze weer door,
maar nu nog niet, we stellen eerst de goeden aan je voor”

Kortom: Een prachtig, dik boek vol godenverhalen. Als je dit gelezen hebt, weet je echt álles over de goden uit het Hoge Noorden.

Meer recensies van een_kast_vol_boeken