Advertentie

Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Timur kan één ding als geen ander: anderen blij maken! Hij heeft zich dan ook voorgenomen om de blijmaker van de klas te worden met zijn grapjes en zijn voorraad dropveters.

Tenminste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.

“En het allerállerbelangrijkste aan mij is dat ik iets extra’s heb ten opzichte van mensen zonder Down. Er zit een extra X in mij! Toen papa dat van die X aan me uitlegde vond ik het enorm stoer. Ik voelde me net de X-men. Maar zo simpel was het niet. Blijkbaar heb ik een chro-mo-soom meer dan mensen zonder Down: 47 in plaats van 46. En door die chromosoom erbij heb ik Down gekregen.” (Blz 10)

Het boek gaat over Timur, uiteraard. Een jongen met het syndroom van Down die heel veel kleur brengt in het leven van groep 8 en heel veel anderen. Bewust, maar ook onbewust. Je leest het voornamelijk vanuit Timur’s kant en dat levert interessante situaties op. Die je leest met een lach maar ook met een traan.

“Ik denk dat het leven ook zo is: soms is de lucht bijna zwart en denk je dat de wereld vergaat, maar dan komt er opeens weer een sprankje hoop en verschijnt er een regenboog. Zo is het tot nu toe altijd gegaan - nog nooit is de lucht zwart gebleven.” (Blz 173)

Vanaf de eerste bladzijde houd je van Timur en wil je hem gewoon knuffelen. Ook andere personages zijn op hun beurt een toegevoegde waarde in het verhaal. Denk aan Jasper, Timur’s beste vriend. Maar ook meester Dennis, zusje Yuan Jiao, Jaspers moeder en zelfs Jonas (hoe gemeen Jonas ook is tegen Timur). Tijdens het lezen kom je erachter waarom Jonas zo doet. Maar ook over de relatie van Jonas met zijn moeder. Dit had voor mij iets uitgebreider gemogen.

Het boek laat zien dat elk huisje zijn kruisje heeft. En dat je niet zomaar moet oordelen over iemand, waarom iemand gemeen doet of juist iets met heel veel liefde. Laat iedereen in zijn waarde. Iedereen is mooi op zijn of haar manier. Ik kan dit boek iedereen aanraden om voor te lezen of zelf te lezen. Voor jonge lezers, maar ook zeker voor volwassenen. Sluit Timur in je hart!

Reacties op: Timur brengt kleur in je leven!